疫情嚴重既日子真係唔敢四圍走,趁情況好少少帶自己放下風,去左港人最愛既長洲,唔少得搵下當地打卡cafe坐下,依間位置少少隱蔽既cafe一入去就覺得相當舒服,只要野食野飲唔差其實感覺已經可以坐一日。由放上枱既果一刻已經好IGable,呈現既full package都靚,飲入口唔會好甜,亦飲到生果既清新,其實唔係好飲到明確每個生果既味道,已經混合成一個有層次既味道,眼見上面有一層厚厚既cream,以為會好膩口,但成杯野都好fresh好解渴,將cream混合埋一齊之後,加添左一種順滑感,有少少似加左唔heavy既雪糕落去咁。又係一杯味道恰到好處既冰沙,全體係桃味冇錯,但個桃味唔會出到你飲唔到其他味,係平衡方面出得相當出色,令你唔會好留意到單一味道,雖然係冰沙,但飲入口好似飲緊奶昔只係冇左好奶果個味道,依杯果味重啲,佢會甜少少,唔會用fresh去形容,但一啲都唔heavy。一聽個名其實👦🏻有少少抗拒,因為一眼就好甜好膩同好伏,好似係啲製成品撈埋一齊咁。上到枱,又係好靚好IGable,抱住試一試都冇壞既心情,可能冇乜期待,一食入口竟然充滿驚喜。首先以為珍珠係凍既好乾好硬果種,點知唔單止係煮到彈口

中間開花三十目

桃花朵朵

爆珠紫薯芋泥吐司

一聽個名其實👦🏻有少少抗拒,因為一眼就好甜好膩同好伏,好似係啲製成品撈埋一齊咁。上到枱,又係好靚好IGable,抱住試一試都冇壞既心情,可能冇乜期待,一食入口竟然充滿驚喜。首先以為珍珠係凍既好乾好硬果種,點知唔單止係煮到彈口,仲要暖既,唔係凍唔係熱係暖呀,但溫度已經相當有心機,因為要令珍珠軟化一定要加熱,由於係三文治如果太熱,而且係甜食,客人食入口唔知道咁熱就會辣親,太凍又唔夠軟,所以依個溫度控制得相當恰當。另一個最令人卻步既係甜芋泥,好多都會好甜,而且係死甜,質感做得唔好會好硬身,似食芋頭,太軟身又會流質,依個芋泥微微既甜度,完全唔膩口,質感綿滑,唔會食到硬粒,又唔會似流質。依個三文治看似簡單,但入面既心機,背後既嘗試,可以食得出精心炮製四個字。

環境舒服之餘,野食野飲全部係心機之作,所有味度既平衡,品質之高真係令人意想不到。除左係一間IGable既cafe之外,入面係有溫度既服務,每個人同想同客人交流傾計,唔係hard sell既對話,唔係冇感情既關心,真係朋友交流既感覺,佢會係一間就算住長洲只要放假都會想日日落去坐下既cafe,只可以講,如果去長洲,去感受下去relax下,你就會體會👦🏻👧🏻既體會。
中間開花三十目
桃花朵朵