2022-05-07 819 瀏覽
餃子冰室 上次就去咗長洲角酪/陳通記...,而呢次我諗都冇諗過會去餃子店,有圖應該都留番去食糯米糍/紅豆餅啦,但我又諗都冇諗過會咁好食嘅。 餃子冰室創辦人係長洲原居民,起初店舖只得佢哋兩個包辦廚師/侍應,只能提供三款餃子,但佢哋都堅持每日轉吓款式,默默研究更多搞鬼嘅饀料。其中創作「南乳豆卜餃」呢個靈感係黎至於阿媽平日嘅家常便飯。 店舖位於唔喺海傍嘅新海傍路,招牌顯得非常隱蔽,如果冇埋個招牌乍看更似一間路邊民居村屋。店內就行復古風,破舊嘅枱櫈,冇遮冇掩嘅燈泡,疊滿黑白淡奶嘅counter等,都呈現著70s嘅冰室作風。 食物選擇以佢咁細間舖黎講都整到好多野,但佢叫「冰室」。當日就有十款餃子,有D就要額外加錢。套餐選擇包含4-10隻餃/飯/酸辣湯或是日飲品。想細食或當係個正餐都得,但注意每位低消費係$35。 4隻餃子+酸辣湯$45 (黑白土匪餃+$5) 價錢黎講就算一般啦,但佢嘅份量真係唔講得笑。望落唔似係煎餃,更似炸餃,但好少見到餃子嘅饀料係咁肥大嘅。 餃子皮煎/炸得均勻,雖然話係偏厚嘅,但每面都酥脆誘人。一咬開香脆嘅外皮,裏面係好澎湃嘅肉汁,好似小籠包咁,真心估佢唔到。 網上有見過係土
餃子冰室

4隻餃子+酸辣湯$45 (黑白土匪餃+$5)

4隻餃子+酸辣湯(黑白土匪餃+$5)

黑白土匪餃

網上有見過係土匪雞肉餃,但當日唔知點解係豬肉。豬肉磨得非常細膩,脂肪比例高,滿口都係香口嘅豬肉。上面就灑咗D土匪粉,最主要有黑/白芝麻,孜然,香茅,花椒/胡椒粉等。香氣比想像中更強烈,如果入面都有就更好。

酸辣湯

酸辣湯就好在唔會太酸,辣度可以再強D。芡汁唔會拉得太多,主要有香醋/輕微嘅醬油底韻,配有蛋花/木耳/豆腐粒等。

酸辣湯

餃子x6 $42 (咸蛋黃黃金餃+$5)

餃子x6(咸蛋黃黃金餃+$5)

咸蛋黃比得非常之多,除咗醬之外又有咸蛋黃本身。口感就好似「沙沙地」咁,除咗邪惡/滑膩之外都冇乜好補充。但我就覺得佢令成個餃子變得油膩,因為餃子本身都係炸嘅,肉又偏肥。餃子皮/肉大致上就冇乜分別,同樣係好豐滿嘅。最主要係呢度多咗D冇乜口感嘅蔬菜。
咸蛋黃黃金餃

18 分鐘 (堂食)
$43.5 (午餐)
4隻餃子+酸辣湯(黑白土匪餃+$5)
黑白土匪餃
餃子x6(咸蛋黃黃金餃+$5)
咸蛋黃黃金餃
  • 鹹蛋黃黃金餃