2021-04-06
平時食開餃子嘅大家,係咪已經食厭咗冬菇雞肉、韭菜豬肉餃呢啲大路嘅款式?今次介紹呢間餃子專門店,主打特色餃子,好似將大家平時食開嘅土匪雞翼加落餃子入邊。店主係土生土長嘅長洲人,雖然冇餐飲經驗,但發覺長洲冇專賣餃子嘅舖頭就開咗。一開始為咗研究新口味,每日朝早八點就開始備料,忙到夜晚11點先完,每款餃子都係自家研製同不斷試出黎,直到而家店舖提供10款餃子,比較有香港特色平時食唔到嘅好似家鄉肉餅餃、南乳豆卜餃、鹹蛋黃黃金餃等。餐廳以傳統冰室作為設計藍本,加上舊式地磚同埋有香港特色嘅掛畫同標語牌,令到鋪頭充滿懷舊氣氛。不過環境唔算寬敞,人多時會坐得比較迫。-1️⃣ 酸辣湯 跟餐 4隻餃子+ 酸辣湯💰41(👅: 7/10)兩個人食就咁叫兩個六隻餃子唔夠飽,所以就叫咗呢個餐,有四隻餃子架一酸辣湯。酸辣湯唔算辣,辣味會比酸味重,飲落比較普通,我覺得酸味同辣味唔夠重,但呢個份量加餃子會食到飽,天氣熱嘅時候食會出汗。嘢飲叫咗四季春茶,飲有淡淡的茶味,加上天氣幾熱,飲落好冰涼。-2️⃣ 鹹蛋黃黃金餃 💰38(👅: 8.5/10)特別餃子得煎餃無蒸餃,實際係半煎炸既餃。餃子食落好脆口,尤其係餃子邊煎到好香脆。咬落會
1️⃣ 酸辣湯
跟餐 4隻餃子+ 酸辣湯💰41(👅: 7/10)
2️⃣ 鹹蛋黃黃金餃 💰38(👅: 8.5/10)
特別餃子得煎餃無蒸餃,實際係半煎炸既餃。
餃子食落好脆口,尤其係餃子邊煎到好香脆。
咬落會爆鹹蛋黃汁,鹹蛋醬炒到起沙,食落會覺得有啲油膩,而且餃子會比起泡嘅鹹蛋黃汁包住,口感上食到不過唔算話超重鹹蛋味,可能因為豬肉餡味道重啲而蓋過咗,反而入邊嘅豬肉餡幾好食同有份量。
3️⃣ 黑白土匪雞肉餃 💰30(👅: 8/10)
特別餃子得煎餃無蒸餃,實際係半煎炸既餃。
餃子食落好脆口,肉汁豐富會爆出黎,會聞到同食到大家熟悉既三哥土匪孜然粉味,略嫌土匪味唔夠重,同埋黑白芝麻炒得未夠香。而入邊嘅雞肉都幾大舊,份量充足,但佢係免治雞肉,食落比較腍啲,比較起上嚟黃金餃嘅豬肉好食啲。
4️⃣ 五香芋頭臘腸餃(蒸) 💰48(👅: 8/10)
叫左兩款特色餃都係得煎餃,所以就特登叫咗個蒸餃試一試。
餃子食落皮算薄,咬落去係煙韌,內餡足料,芋頭同臘腸食到粒粒分明,口感豐富,芋頭幾甜,而臘腸帶少少肉汁,所以餃子食落唔乾身,蒸餃食到嘅啲內餡幾新奇幾滿足。
🌟餐廳唔止得個樣好似懷舊冰室,而係餃子嘅味道都係充滿香港嘅特色,如果我要介紹黎長洲玩嘅外國人想食香港嘅特色野,會諗到呢一間小店,餃子價錢唔算貴,仲可以跟餐有野食同其他小食。煎餃炸餃口感上未算係食到最好食,但口味比較獨特,而蒸餃比較少機會係小店食到,而且仲會有埋個蒸籠,總括嚟講喺長洲係一間味道唔錯非常有特色嘅小店,值得一試。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $157 (服務費: NA)