2020-07-18 350 瀏覽
約咗朋友去長洲行下,朋友星期六收工趕快船, 咁就梗係冇食晏啦, 喺船度拎電話出嚟"搵食"﹐ 我好膚淺㗎咋~而家都仲係會介意幫襯啲鋪有幾x鍾意香港,望一望個app 長洲比我想像中更鍾意香港, 最後決定揀呢間近近哋嘅~漁樂, 即係有種心態去離島 應該食魚~舖頭離碼頭真係幾近,對面有一間茶餐廳坐滿人, 但係呢間舖當時就只係得一枱客, 冇飯食可能係一個重要原因; 老闆出嚟好熱情嘅招呼問我哋幾多位, 幫我哋擔好凳 然之後拎ipad出嚟介紹 ﹐嗰日嗰度得四樣嘢食啫, 老闆話啲材料唔靚佢哋就唔會做 而且又不時不食, ok啦~試曬四样, 去櫃檯落order, 有連鎖咖啡店嘅感覺~會問問你叫咩名, 有菜上嘅時候會直接嗌你個名過去拎~好親切㗎叫咗三杯佢嘅茶, 佢哋講到明唔係落冰係真係雪凍嘅原汁原味; 第一個上係冰鎮鮑魚, 老闆再三強調鮑魚係熟嘅, 不應該係汁或者湯浸好切片, 好淋好滑好入味; 跟住上就係酥炸日本蠔, 炸漿佢溝得好好嘅,因為跟住來嘅八爪魚 出嚟嘅味道都非常之好,粉漿薄爽唔油唔會奪到主材料嘅味, 相對於八爪魚個蠔就反而冇咁特別, 咁當然材料都係新鮮嘅;最後上嘅係無骨 鱭魚, 呢個要一讚~ 魚

叫咗三杯佢嘅茶, 佢哋講到明唔係落冰係真係雪凍嘅原汁原味; 第一個上係冰鎮鮑魚, 老闆再三強調鮑魚係熟嘅, 不應該係汁或者湯浸好切片, 好淋好滑好入味; 跟住上就係酥炸日本蠔, 炸漿佢溝得好好嘅,因為跟住來嘅八爪魚 出嚟嘅味道都非常之好,粉漿薄爽唔油唔會奪到主材料嘅味, 相對於八爪魚個蠔就反而冇咁特別, 咁當然材料都係新鮮嘅;最後上嘅係無骨 鱭魚, 呢個要一讚~ 魚嘅味道非常之新鮮, 冇骨入口亦都冇渣~ 好香魚味, 非常有長洲小島嗰種漁村風味嘅感覺~

舖頭唔平,但係食物質素有保證~ 有風味, 老闆娘同老闆年紀唔細但係好風趣好熱情 ﹐仲請我哋飲啤酒 ~下次嚟都會嚟繼續朝聖…