2022-10-02 3198 瀏覽
老友 “村井” 早前推介 “和家” 關東煮, 其實我唔知係乜嘢嚟. 🤗 第一時間諗起老友 “小甲” 推介日劇 “內衣白領風雲”, 故事背景係一間內衣胸圍公司, 60歲嘅 “大地真央” 做第二女主角, 有一幕講述佢同 “姊妹” 去咗一間食店, 坐吧枱, 手指指, 師傅就𢳂蘿蔔同魚蛋俾佢, 應該就係傳說中嘅 “關東煮”.🥢 今日初訪 “和家”, 餐廳設數張方枱, 一張小型吧枱, 另外一間細房, 以居酒屋嚟講, 座位算係闊落舒適, 環境氣氛一流. “關東煮” 果然名不虛傳, 蘿蔔入味, 高湯清甜. 大眾推介嘅油甘魚同埋 “不思議炸豆腐” 發揮出色. 串燒選擇唔多, 雞皮免治雞捧唔錯. 服務到位, 落單收碟有效率, 價錢大眾化, 要預早一兩個星期訂位. 一定會再試.🥰 關東煮. “蘿蔔” 係主角, 夠腍, 入味, 冇渣. “蒟蒻” 唔吸味, 麻麻哋. “厚掦豆腐” 同埋 “魷魚餅” 都唔錯. 高湯非常清甜, 一滴不留飲哂.🐟 醬油油甘魚刺身. 肥美, 油份豐富, 肉質緊實, 配合少少麻油味, 出色.😱 不思意炸豆腐. 口感似年糕, 味道極似豉油蒸豆腐, 每食一啖都要將豆腐沾滿豉油, 不俗.🍗

關東煮
醬油油甘魚刺身
不思意炸豆腐
🍗 串燒: 雞髀肉, 正常發揮.
🍢 串燒: 雞皮, 香脆, 掂, 食完即刻點多一串.
雞皮
🍗 免治雞棒. 其實係雞丸, 口感實淨, 沾滿蛋黃入口, 好食喎!
免治雞棒
🍘 蟹肉忌廉薯餅. 我食唔到蟹肉囉, 略嫌太多忌廉, 合格吧.
蟹肉忌廉薯餅
關東煮