2023-08-15 45 瀏覽
約了一位長輩食飯,需要揀間好坐又就到長輩口味嘅餐廳,就踏上左呢間一直覺得好神秘嘅餐廳。平時去飲野或者美麗華都會見到呢間餐廳,但從來無食過。約左6點幾到,時間尚早,未算好多人,晏多少少就full house,好多都係一家大細食,仲有啲日本遊客。值得一讚嘅係餐廳有提供少見啲嘅菊花,仲要回沖咗幾次都仲有味。一坐底就有碟調味咸鮮嘅青瓜。🍴避風塘炒蟹原來餐牌力推緊呢碟,難怪人人都叫,$298兩個人份量係一斤左右,炸蒜個調味好香口,辣度屬於微辣。就連蟹鉗都好入味,絕對係惹味又邪惡嘅一道菜。🍴蠔仔煎蛋蠔仔大隻厚肉,但佢配個橙色嘅醬汁食唔慣,夾左避風塘炒蟹啲炸蒜超正。🍴冰鎮咕嚕肉上台時有啲乾冰,無諗過酒樓都咁打卡feel。咕嚕肉個皮仲脆嘅,必須要送飯。🍴豬油渣炒菜廚房將菜心老嘅位都刨走曬,得返嫩嘅部份。話用豬油渣炒,但出奇地個菜唔油膩,菜心仲好爽脆。如果想同屋企人食飯,呢間出品係水準之上,店員仲好識做,會主動問使唔使幫手影相。

🍴避風塘炒蟹

🍴蠔仔煎蛋