2018-05-31
亞皆老街開咗間新嘅台灣餐廳,穿過繁華鬧市中嘅攤檔走上一層便可以去到,餐廳裝修好 fresh,而且有好多台灣名勝牆畫,認真夠晒台味!豆腐外脆肉軟,炸得啱啱好。而且又唔係落得太多粉,食落好惹味。雖然好似唔係台灣菜?但係都好值得一試。蝦餅用嘅蝦肉蝦膠多,食落夠彈牙,炸得熱辣辣,點泰式辣醬或就噉食都可以。本身想試九層塔手抓餅,但係咁啱賣晒,所以試下普通手抓餅,都唔錯。只是食落略嫌有少少淡味同乾身,會比較適合唔太鐘意食咁重口味嘅人。個人認為得原味同九層塔版本揀有啲單調,如果可以學台灣噉可以加蛋或者芝士會更加好。呢個好夠份量!豬軟骨好大舊,熬得入味且鬆軟。肉燥都唔少,半肥瘦。珍珠、黑糖同刨冰都係台灣成日見嘅食品,作為台式餐廳當然唔少得。黑糖有唔少益處,但唔會就噉食。所以將佢擺落刨冰度就係一個好好嘅選擇。香港而家咁熱,食冰係消暑必備!而家潮流興飲果茶,周圍都有果茶飲。呢間餐廳雖然唔係打正旗號賣果茶,但都有唔少嘅選擇。我好鐘意飲百香果茶,又好鐘意食西瓜,所以呢個茶簡直係為我而設。兩者加埋一齊完全冇違和感,百香果甘甜嘅味道再加上西瓜嘅清涼將味道昇華,呢個夏天特別熱,飲呢個茶實在一流。茶入面仲有啖啖果肉,
而家潮流興飲果茶,周圍都有果茶飲。呢間餐廳雖然唔係打正旗號賣果茶,但都有唔少嘅選擇。我好鐘意飲百香果茶,又好鐘意食西瓜,所以呢個茶簡直係為我而設。兩者加埋一齊完全冇違和感,百香果甘甜嘅味道再加上西瓜嘅清涼將味道昇華,呢個夏天特別熱,飲呢個茶實在一流。茶入面仲有啖啖果肉,豐富得嚟又好健康。
而家香港一街都係賣台灣菜式嘅餐廳,冇啲特色都吸引唔到人。但呢間餐廳環境舒服,啲嘢食都唔錯,夠多款。店員態度好,好樂意答你問題。值得推薦。