2016-12-29
12月除左係普天同慶的聖誕節,仲有同多朋友同屋企人都係呢個月生日,所以每到12月就食不停,今日又同朋友慶生啦係熱鬧的彌敦道有個神秘的入口,一落樓梯即刻去左第二個空間咁,入左神秘森林,完全忘記左我係繁華的彌敦道,係門口睇到呢個廣告版,$168有6隻生蠔,$99任飲兩小時紅/白酒,真係超抵晚市以食套餐為主,連素食MENU都有,所有飲品仲可以減$25,我地叫左個歐陸5道菜二人套餐 ($388)赤米 ($75)呢個日本啤酒係由紅米釀製,一入口係普通啤酒味,但AFTER TASTE會出到甜甜米香,7%酒精比一般啤酒高少少青蘋果鵝肝多士 / 鮟鱇魚魚肝多士有4款頭盤選擇,當中選2款,一次過試晒兩款肝,鮟鱇魚魚肝味道有點似罐頭吞拿魚,鵝肝無筋煎得好香是日餐湯 + 油醋沙律是日餐湯為西蘭花湯,飲湯之餘同時食菜,西蘭花已完全混合係湯中,好CREAMY松子羅勒醬帶子長通粉羅勒醬好香,長通粉軟硬度適中,松子點綴了整碟通粉,多了一份口感,帶子如果表面煎封得脆一點會更好西京麵鼓鱸魚扒鱸魚扒的魚皮已煎得脆脆,平時唔食魚皮的我都連同魚肉一齊食,鱸魚魚味重,肉質實淨厚身,配搭經調配的麵鼓醬同吃甜品是日甜品為芝士蛋糕,
呢個日本啤酒係由紅米釀製,一入口係普通啤酒味,但AFTER TASTE會出到甜甜米香,7%酒精比一般啤酒高少少 青蘋果鵝肝多士 / 鮟鱇魚魚肝多士
有4款頭盤選擇,當中選2款,一次過試晒兩款肝,鮟鱇魚魚肝味道有點似罐頭吞拿魚,鵝肝無筋煎得好香 是日餐湯 + 油醋沙律
是日餐湯為西蘭花湯,飲湯之餘同時食菜,西蘭花已完全混合係湯中,好CREAMY 松子羅勒醬帶子長通粉
羅勒醬好香,長通粉軟硬度適中,松子點綴了整碟通粉,多了一份口感,帶子如果表面煎封得脆一點會更好 西京麵鼓鱸魚扒
鱸魚扒的魚皮已煎得脆脆,平時唔食魚皮的我都連同魚肉一齊食,鱸魚魚味重,肉質實淨厚身,配搭經調配的麵鼓醬同吃 甜品
是日甜品為芝士蛋糕,是比較硬身那種,芝士味都幾濃,細細件作結尾不錯,芝士控表示滿足