2016-01-07 1256 瀏覽
鬧市淨土 少油健康美味素食 今日因公事到尖沙咀,呢區食肆喺租金壓力下,每逢12點集體放飯,必定人多位少招呼差,見到有間樓上鋪,而且賣素食,心諗順便清清腸胃食番餐素,今日就喺度食午餐。 上到樓上,得一兩枱客,裝修比較舊,勝在光猛乾淨,座位闊落又唔使等位。坐低即刻有壺茶飲,仲要免茶位,侍應姐姐擺低個午餐牌,見到啲午餐都不過係$40包埋碗湯,非常抵食。所以都無謂睇其他餐牌,就一於叫午餐啦。 薑茸腿粒炒飯$40飯粒炒得乾爽俐落,顆粒分明,飯不油膩,可見係即叫即炒,而且師傅炒功一流。素腿粒炒完好香口,味道幾可亂真,薑味特出均勻,呢個飯係我幫襯咁多間素食館中最有水準嘅炒飯,雖然係午餐,亦無將貨就價,馬虎對待。 香椿菜煎蛋角配白飯$40好似白飯魚煎蛋嘅做法,椿菜切得細碎,一來毋須大力咀嚼,令煎蛋更滑溜,二來切碎後椿菜味更突出,食落清新,同樣師傅煎蛋嘅油分控制得宜,蛋身無多餘油脂,啱晒想修身及追求健康人仕。例湯以豆類為主,配以少量瓜類,味道清淡,但不甜味。以往一啲技術欠佳嘅素食店,有時為咗令齋菜保持嫩綠,唯有用過量食油烹調,致令人食完成口油,口感唔

鬧市淨土 少油健康美味素食

薑茸腿粒炒飯

薑茸腿粒炒飯$40

香椿菜煎蛋角

香椿菜煎蛋角配白飯$40

例湯以豆類為主,配以少量瓜類,味道清淡,但不甜味。

以往一啲技術欠佳嘅素食店,有時為咗令齋菜保持嫩綠,唯有用過量食油烹調,致令人食完成口油,口感唔好之餘仲有損健康。所以好開心搵致到呢間少油素食店。
2015-10-14
薑茸腿粒炒飯