2012-09-03 45 瀏覽
蝦餃仔呢個新移民,搬黎香港兩個月,肯定好多地方都唔識,就等我薯片妹帶佢食吓好野啦今日黎到深水埗,其實呢區有好多名店,薯片妹今日就比咗兩個地方比蝦餃仔揀,結果蝦餃仔就好醒目咁揀中咗呢度╮(╯▽╰)╭離呢間店約四十米前,蝦餃仔就講:吓!呢度無冷氣架,不過無所謂啦(你唔食我就有所謂喇)坐低無耐,老板就走黎同我哋講:我哋E+有冷氣喇,轉唔轉過去呀?我哋梗係即轉啦原有呢度個冷氣房開咗個零月左右咋入到去,其實覺得出面把牛角扇仲凉過呢度過唔夠兩分鐘就忍唔住叫人開冷氣喇……我呢就揀咗個手打墨丸魚蛋河,而蝦餃仔就要咗碗牛腩撈麵手打墨丸:真係手打嘅,不過打得唔夠,丸心有大量空氣泡泡、有少量墨魚亦及微量馬蹄,無乜香味又唔夠爽,太諗喇唔掂手打魚蛋:同様係唔爽、口感太軟諗,有少量地魚沬,略帶腥味,唔掂!!!生麵底夠爽,用咗小量豬油撈,食起上黎香而不漏,0K!牛腩:超肥,但食落竟唔覺肥,夠諗又入味,而唯—失敗之處~就係腩肉嘅味,竟然同腩汁之味不相符,腩汁竟帶有好濃重嘅老抽味,估計係可能唔夠腩汁用而用老抽加腩汁調開而成,而腩肉就帶有好濃嘅柱候味……清湯底:太咸及味精過重,—入口己feel到腩撈$35 雙拼河$
蝦餃仔呢個新移民,搬黎香港兩個月,肯定好多地方都唔識
,就等我薯片妹帶佢食吓好野啦

,結果蝦餃仔就好醒目咁揀中咗呢度╮(╯▽╰)╭

原有呢度個冷氣房開咗個零月左右咋
入到去,其實覺得出面把牛角扇仲凉過呢度
過唔夠兩分鐘就忍唔住叫人開冷氣喇……
我呢就揀咗個手打墨丸魚蛋河,而蝦餃仔就要咗碗牛腩撈麵

生麵底夠爽,用咗小量豬油撈,食起上黎香而不漏,0K!
清湯底:太咸及味精過重,—入口己feel到

腩撈$35 雙拼河$35
題外話/補充資料: 食完呢餐,馬上要四圍揾野飲<(`^´)>
2012-08-28