2018-03-07
之前同屋企人已經食過旺角間主店,覺得幾正宗又幾好味,今日黎到長沙灣 咁岩又想食泰國菜,醒起阿來係呢邊都開左分店,一於再黎試下有冇分別!一如既往,呢間分店都好多人,食飯時間接近滿座,好彩黎到岩岩好有張二人枱比我地。餐牌一樣有好多選擇,泰式咖哩/辣椒膏炒蟹、大蝦、蜆樣樣有,其他正宗泰國菜都齊,另外仲有套餐選擇,二人套餐嘅價錢都十分抵食,有三個菜、二碗油/白飯、兩杯飲品都只係$268!今日同行嘅朋友胃口唔係好大而且唔係太肚餓,就淨係嗌左個二人A餐。首先黎左個呢到馳名嘅海南雞(例牌),賣相幾靚,本身以為得好少,但份量都好足夠,三個人都夠食!一食入口果然無令到我失望,雞肉十分嫩滑,即使係雞胸一啲都唔嚡口,雞味濃,完全食唔出冰鮮雞味。基本上都去晒骨,啖啖肉,加上呢度特製嘅海南雞醬,既酸辣又甜,一啖一舊雞配埋椰汁味極香嘅油飯好滿足!之後黎左個泰王咖喱炒蜆,係用上大蜆,大大件蜆肉,一啲都唔省料,非常入味,咖哩並唔辣,甜甜地,配埋岩岩好!最後係飛天通菜,通菜非常新鮮,並唔老,十分爽口,加上辣椒、蒜頭同麵豉炒,菜已經沾滿醬汁,入味之餘,亦都好惹味,餸飯食恰到好處!最尾嗌左兩杯飲品,椰汁三色冰同埋熱柚子蜜,
最尾嗌左兩杯飲品,椰汁三色冰同埋熱柚子蜜,椰奶味十分濃,配上椰汁啫喱好味道!
總括而言,呢度嘅服務態度十分好,收碟都好快,而且環境都坐得舒服,值得再來!