2010-01-01 9 瀏覽
一早先決定同老公去赤柱食除夕飯,搵完資料就打電話去book,原來做半自助晚餐,二百五十元一位,ok 喎,不過,佢又要人留credit card 資料,話唔出現要收四十元手續費,嘩﹗惡d喎,無book到,反而book佐對面0個間—King Ludwing Beerhall。六點去到King,因為佢話要八點半交台,其實又唔想食得咁急,見到Wildfire walk in 又有位,又無話要限時,所以都係揀返佢。一坐低,佢俾佐個好近拎野食既位,心唸︰無book位,係咁架啦﹗台上有支礦泉水,個女侍應就話,幫你地斟水啦,咁梗係好啦﹗然後就去拎野食,頭盤係自助既,都有幾多食物,有煙三文魚、凱撒沙律、翡翠螺、凍蝦,我同老公都覺得翡翠螺同d蝦都幾甜,因為仲早,拎食物都幾方便,我見隔離台有個大陸佬拎滿成碟三文魚,唔駛嘛﹗坐到咁上下,見到有對情侶,佢地都係無book台既,佢地有得坐近窗口位,我見0個時仲有窗口位,就叫老公問下可唔可以轉位,點知個女侍應用不是太客氣既口吻話︰d台已經俾人book晒,心唸︰你哩d真係叫做睜大眼講大話﹗只係食佐第一輪,個女侍應就走埋黎,叫我地order main dish,我就要

只係食佐第一輪,個女侍應就走埋黎,叫我地order main dish,我就要 ribs,老公就要肉眼,食唔夠多一陣,兩碟野就黎啦,嘩,咁大碟,味道ok啦,d肉好腍,不過就唔係嫩咁,一共有五大條,分佐一條俾老公,自己食佐兩條就放緩落黎,老公就話佢個牛都不錯,哩0個時候,見到有d人揀佐pizza,原來係完整的一個大pizza (十足pizza hut 一個大批) 有人只係食佐兩件就放棄,最終要拎走﹗仲有,見到門口有對情侶係門口,聽完介紹俾人帶入黎,佢地就正正坐係我地本來想掉去既窗口位,唉,咁都得﹗
最後都明啦,因為佢先編我地坐出d,門口d 人望過黎,咪好似好滿座咁囉﹗

當我仲未成功征服個主菜,女侍應又走埋黎,問我係唔係食完,幫我收,唔該睇真d,我仲有兩大條,食得慢d啫,唔駛咁﹗你個餐牌寫明係6-10架,望一望錶,只係七點幾,你愈急,我就愈慢﹗

不過,由於係太飽,再戰多一條,最終都係放棄,女侍應當然走埋黎收野,仲講︰幫你地上埋甜品,望一望錶,都仲係七點半,我都不禁講︰要等一等﹗最終,佢係七時四十五分又走埋黎話上甜品,無辦法,只好屈服﹗

甜品同餐茶都到佐,老公話想食返轉頭,又去拎三文、翡翠螺,我就慢慢開始食甜品—有驚喜喎,有件檸檬餅幾好食,同埋有件朱古力蛋糕都幾好,最終八點半埋單,女侍應第一次拎單埋黎,五百幾,兩位連加一,岩數,點知,轉頭又拎一張埋黎,話剛才計少佐,原來佢一開頭0個支水,要收錢,盛惠︰$48,結果總數︰$600 ,oh,
原來要收錢,唔係飲唔起,不過,你下次開之前,可以講聲先囉,其他好多餐廳,都會有支野放係度,不過都會講要收錢既,如果你話要收錢,我不如叫你d飲品啦,大把飲品都做緊買一送一,需唔需要$48開你支水?哩刻,都有少少被屈錢既感覺,不過,老公話費事出聲啦,哩間野,都無下次﹗

睇一睇錶,結果都係八點半交台囉﹗都係坐唔得耐﹗

好坦白,哩間餐廳,食物質素都不錯,不過服務方面,真係要改善下,如果要快快收野,趕做下一輪,我寧願你講明要幾點交台,咁樣被「監視」下食野,都真係唔舒服,食物既然做得唔錯,都係時候注意下員工既服務,如果唔係,都幾趕客﹗
其實都唔係好似食開既ribs
老公既牛