2020-06-14
一個休閒的星期日,難得和老公一齊放假,而佢又肯唔食中式下午茶,試新野。我就帶左佢去元朗green waffle,由於疫情關係都會在門口等工作人員探熱再安排入枱,但揮極手都無人理,工作人員忙於吹水,有兩位年輕工作人員望到再低頭吹水。我便衝入去同佢講兩位,佢哋先慢慢行番出來比票。等了一安被帶到入內,舉手差不多5分鐘,工作人員都忙於吹水同玩手機,到一位南亞睿工作人員來幫我哋下單,佢應該全場最好個位服務人員。落完單後老公想再order杯咖啡,結果我又繼續揮手,但原來我後面兩枱都同時要order ,只係得一位工作人員來serves 客人,但我不甘心再等,我直接叫個着便服花衫又企喺cashier工作個姐姐,我直覺佢應該係高層會妥善處理我的order.但呢個姐姐登大眼操唔咸淡廣東話(我沒有帶歧視眼光)問我,就咩?我話想叫杯野飲姐姐話:梨哨下個豬曲。我問我叫野飲喎。佢就晦氣叫我等一下。其實當客人坐低可以介紹你哋有QR code 。食物一般
我話想叫杯野飲
姐姐話:梨哨下個豬曲。
我問我叫野飲喎。
佢就晦氣叫我等一下。
其實當客人坐低可以介紹你哋有QR code 。
食物一般