2025-02-04
{日式二人前 - $605}筲箕灣天后廟隔黎有一條小路,入面有間餐廳,做左好多年好味嘅私房菜,好多人都留意唔到,不過實在係正嘅~ 最近老闆有一新搞作,將餐廳來一個大翻新,轉身一變變左日本居酒屋,講真又真係好唔錯喎~今日本麻甩叫左個二人前套餐,再加多個唐揚炸雞,每樣野都好味,食材新鮮又煮得好!先來兩隻時令生蠔,佢地用嘅係好香蠔味,但係又唔會好飽好滯果種,實在唔錯。魚生三點,每一樣都好新鮮,大愛佢地嘅帶子,厚切帶子食到層層嘅鮮味。熟食先來的是柚子胡椒南非飽魚拼日式炸蟹仔,鮑魚好腍身,仲有香濃嘅柚子味,係幾特別又好味嘅,拼埋個香脆炸蟹仔,都真係好有口感同味覺嘅刺激。串燒拼盤,入而有肉有蔬菜,肉食大王話你聽,呢度雞、豬、牛三樣都好出色,肉味香濃,同埋最貼心係佢地已將串燒切成細細件,一咬開就可以食到一口嘅SIZE,而菇同埋茄子都係高質。最後來多個魚湯煮野菜豆腐,個魚湯好濃,豆腐有個炸皮但軟滑的心,仲可以配埋飯或者烏冬一齊食,實在係凍冰冰日子嘅精選美食。二人套餐以外我地仲叫左個唐揚炸雞,特濃調味加埋超酥嘅外皮,超適合送酒! 可惜今日揸車,如果唔係可以約三五知己一齊又飲又食~美味
美味程度:😋😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍
📍 #漁家 (筲箕灣)
筲箕灣廟東街9號百寧大廈地舖