2021-07-11 36 瀏覽
香港地有好多好食既拉麵店,鍾情於濃湯底既我一定會食混香港地高質既拉麵店,而今日就黎到柯士甸路既武士拉麵搵食,做好安心出行同埋量體溫就入座了。咁我就叫左個黑蒜油豬骨湯底,一上枱已經聞到好重既黑蒜味,再黎就梗係試咗個湯底先啦,湯底既黑蒜味真係好濃但亦飲到豬骨熬出黎既味道,雖然叫做黑蒜油但係油份唔重,就咁空口飲都唔會感覺到油膩。麵條方面佢地會set timer去控制麵條既軟硬度,大家可以跟據自己既喜好去選擇麵條既粗幼度同埋軟硬度,我鍾意有咬口所以揀左硬,同埋麵條落碗前店員會先搖乾麵條多餘既水份防止溝淡湯底,麵條分明唔會痴埋一舊而且每條麵條都吸收到湯底既精華,讚!除左湯底麵條正之外,其他配料同樣唔錯,佢地會用火槍燒香叉燒,咁就可以將多餘既油脂燒出而且將肉汁鎖死,一食既時候外層口感會有些少焦香既口感,肉質爽口而且內裡肉汁juicy!利申原本係得兩塊叉燒,我地係另外加錢先至有多一塊haha。至於我朋友就叫左個四國香蔥油湯底,一上枱我梗係即刻試埋佢個湯底,呢個豬骨味會更加特出,而最諗唔到既係加咗香蔥既湯底竟然都好相襯,香蔥令濃濃既湯底帶番點清新既感覺,個種濃而不膩既感覺好正,鍾意食蔥既朋友仔必試呢個
至於我朋友就叫左個四國香蔥油湯底,一上枱我梗係即刻試埋佢個湯底,呢個豬骨味會更加特出,而最諗唔到既係加咗香蔥既湯底竟然都好相襯,香蔥令濃濃既湯底帶番點清新既感覺,個種濃而不膩既感覺好正,鍾意食蔥既朋友仔必試呢個!
2021-07-05