2024-04-14 86 瀏覽
今日同屋企人共8人嚟到呢間餐廳食飯,聽聞已經換曬所有廚師樓面班底,所以特登嚟試下,叫咗蟹肉蟹籽沙律,一禾日式炒雜菜,雞膝軟骨串,脆雞皮串燒,鹽燒白鱔串,五花腩串燒,燒阿波美雞扎,月見免治雞肉棒配生雞蛋醬汁,手羽先串燒,牛舌串燒,西冷牛扒定食,燒安格斯肉扒,禾風鰻魚炒飯,蟹籽蟹肉炒飯,鮮橙乳酸梳打蟹肉蟹籽沙律蟹柳搭配蟹籽及青瓜的沙律,沙律醬剛好掩蓋青瓜的腥味,唔鍾意食青瓜嘅人都會食得到美味指數⭐️⭐️⭐️⭐⭐一禾日式炒雜菜炒椰菜,入口不油膩,亦不太鹹,適合減肥及健康人士,由我本身唔太鍾意食蔬菜,所以美味指數會比較中間美味指數⭐️⭐️⭐️雞膝軟骨串及脆雞皮串燒軟骨不硬,十分香,雞膝熟透程度剛剛好而脆雞皮燒得十分脆,調味亦不太鹹美味指數⭐️⭐️⭐️⭐鹽燒白鱔串 (圖中最上面)強烈推薦!白鱔外脆內軟,用鹽調味,亦不會過熟,入面軟滑,必食之選!美味指數⭐️⭐️⭐️⭐⭐五花腩串燒(上面圖中的最下面)入口一層肥肉一層瘦肉,瘦肉部分有豬扒的口感美味指數⭐️⭐️⭐️⭐燒阿波美雞扎店員介紹來自日本的阿波美鬥雞串燒,雞肉不鞋口,十分軟滑,調味剛剛好美味指數⭐️⭐️⭐️⭐月見免治雞肉棒配生雞蛋醬雞肉入面搭配了雞軟骨,配上日本生雞蛋調制的醬汁,非

蟹肉蟹籽沙律

一禾日式炒雜菜

美味指數⭐️⭐️⭐️

雞膝軟骨串及脆雞皮串燒

軟骨不硬,十分香,雞膝熟透程度剛剛好
而脆雞皮燒得十分脆,調味亦不太鹹
美味指數⭐️⭐️⭐️⭐

鹽燒白鱔串 (圖中最上面)

美味指數⭐️⭐️⭐️⭐⭐

五花腩串燒(上面圖中的最下面)

入口一層肥肉一層瘦肉,瘦肉部分有豬扒的口感

燒阿波美雞扎

月見免治雞肉棒配生雞蛋醬

雞肉入面搭配了雞軟骨,配上日本生雞蛋調制的醬汁,非常好食!
必食推介!

手羽先串燒

未食已經芳香撲鼻,有炭燒的的味道,雞皮表面烤焦,外脆內軟,咬開表皮,入面有肉汁,十分香滑

厚切牛舌串燒

由於我本身身麻麻地牛舌,而咬落去亦略為煙韌,所以比2星佢
美味指數⭐️⭐️

西冷牛扒定食

切件的牛扒配上燒汁,並非西餐傳統的鐵板燒,而牛扒溫度略為不足及入口微酸,十分清新,而口感就略為煙韌
美味指數⭐️⭐️⭐️

燒安格斯肉扒
簡單啲來講,就係牛扒界入面嘅叉燒!
肥瘦適中,而味道亦似叉燒,熟透程度剛剛好!

禾風鰻魚炒飯

日式燒汁鰻魚配上微濕的炒飯,鰻魚熟透程度剛剛好,不鞋口,味道接近日本人的口味,略嫌缺乏中國菜特有的鑊氣,由於我本身比較喜歡鑊氣炒飯,所以呢度扣減了分數

蟹籽蟹肉炒飯

一上菜,蟹肉芳香撲鼻,入口充滿蟹的鮮味,而炒飯有少許鹹魚的味道,炒飯亦比鰻魚乾身,喜歡炒飯乾身的人建議選擇呢個

鮮橙乳酸梳打

入口有橙香的味道,而乳酸梳打亦十分清甜,甜而不膩,由於我本身好鍾意乳酸梳打,所以一定會俾5星

美味指數⭐️⭐️⭐️⭐⭐

順帶一提,炒飯十分足料,叫了2款炒飯,8人每人食完仲有剩,好抵食

環境:燈光光猛,裝修十分日式,現場音樂十分chill,令人搖搖欲睡,十分放鬆,臨走時可以順便攞日本的的白桃糖,都幾好食
2024-04-14