2023-05-20
約了朋友交收貨件📦專程來到了中環,朋友話介紹一間平靚正的麵館🍜“辨面館”,此店位於威靈頓街(石板街旁邊路面地舖)😄。麵店雖然是小店,但裝修得好有特色🥰,牆身貼滿不同的面譜,半開放式的廚房,放了很多調味醬樽🫙作為裝飾,又美觀又有型格😎。川牛麵 (微辣) $95配料有肥牛🐂、木耳絲及流心蛋🥚,肥牛有油香又有牛味😋,質感軟腍無筋。麵條🍜粗身質感煙韌,湯底雖然點了微辣🌶(但個人覺得幾辣😂),麻辣味香濃,辣辣的湯底配埋麵條一齊食,無得頂😋。招牌蝦米辣油蝦球拌麵 $92拌麵另跟一碟特製蝦米油🥣,蝦米油微辣有勁多蝦米粒😍,非常香😋。麵條粗身質感煙韌,零舍有口感,蝦米油拌麵一齊食,勁香口惹味。原隻蝦球🦐新鮮充滿蝦味,質感爽口彈牙,好好食😋。虎蝦鍋粑丸 $80一碟有兩粒,外層鍋粑炸得非常香脆😋,內層蝦丸🦐彈牙鮮味,點上特別調配的鹹蛋黃醬,酸中帶鹹鮮的味道,令整體味道更豐富又可解膩,好食😋。椒鹽魷魚花 $60面層薄薄的炸漿,炸得香口乾身,椒鹽味不太重,反而更能突出魷魚🦑香味。豆沙鍋餅 $68沙餡了非常飽滿,紅豆味🫘香濃甜度適中,豆沙濃質感幼滑,連同外層煎得香脆啲薄餅一齊食,口更豐富又好味🤤。總括
川牛麵 (微辣) $95
招牌蝦米辣油蝦球拌麵 $92
虎蝦鍋粑丸 $80
椒鹽魷魚花 $60
豆沙鍋餅 $68
總括而言,食物質素好味道好,店員服務同樣好,絕對是中環平靚正之選。
後記:堂食會送汽水(幫我解辣😂),另外不收加一服務費,真心好食抵食🥰。最後無意中發現,原來小店係主理人👨🍳係一星米芝蓮四川菜大廚😳,難怪這麼好食😋。