餐廳:La Piazza (將軍澳)地址:將軍澳坑口村24號地下好耐冇見一個朋友,難得相聚,梗係要去食餐好嘅🤪。今次我哋去咗將軍澳坑口村一間隱世意大利餐廳🇮🇹,雖然真係偏遠咗啲,但係真係值得嚟食呢一餐🤩餐廳唔算大,一眼睇晒,不過牆上嘅壁畫同背景音樂就點綴咗餐廳嘅氣氛同格調🎶,加上大部分店員都係非本地人,但係就講到清晰嘅廣東話,真係好有異國風情,同時充斥住香港本地嘅味道🇭🇰-包類-蒜蓉包 $33一份有四件,做到外層香脆,內層充滿陣陣蒜香同軟熟🧄,蒜蓉味唔會太濃,唔使擔心食完好口臭😂-頭盤1-蕃茄水牛芝士沙律配新鮮紫蘇 $158新鮮蕃茄同水牛芝士各有五塊,水牛芝士屬於鮮芝士🧀,食落軟滑而且口感溫和偏淡,啱晒唔鍾意強烈芝士味道嘅人😋;加上紫蘇嘅芳香,令呢個頭盤更清新開胃-頭盤2-意大利帶子牛肝菌雲吞 $188一碟有六隻意式雲吞🥟,大件而且皮薄,切開鮮味多汁,連同裏面嘅帶子粒同牛肝菌一齊湧流出嚟,加上面頭creamy嘅忌廉汁、橄欖油等,雲吞又點會唔鮮香juicy呢😍-配菜-蒜蓉忌廉菠菜 $68忌廉汁唔會太濃郁或者好稠杰,偏稀嘅忌廉汁加上蒜蓉,令菠菜入味得黎香甜可口,亦唔會有好heavy嘅感覺👍
餐廳:La Piazza (將軍澳)
地址:將軍澳坑口村24號地下

-包類-
蒜蓉包 $33

-頭盤1-
蕃茄水牛芝士沙律配新鮮紫蘇 $158
新鮮蕃茄同水牛芝士各有五塊,水牛芝士屬於鮮芝士🧀,

-頭盤2-
意大利帶子牛肝菌雲吞 $188
一碟有六隻意式雲吞🥟,大件而且皮薄,切開鮮味多汁,

-配菜-
蒜蓉忌廉菠菜 $68
忌廉汁唔會太濃郁或者好稠杰,偏稀嘅忌廉汁加上蒜蓉,令菠菜入味得黎香甜可口,亦唔會有好heavy嘅感覺👍🏼

-主菜-
香煎澳洲鱸魚配檸檬牛油汁 $278
鱸魚足6安士,咸香爽脆嘅魚皮,加上一疏疏幼滑、入口即溶嘅魚肉🐟,配上檸檬汁🍋同牛油香🧈,無任何腥味,絕對係必試嘅主菜❗️唔好睇少配菜,荷蘭豆、西蘭花🥦,仲有煎香醃製過嘅茄子🍆,絕對唔馬虎😎,值得加分

-意粉-
帶子蘑菇香草汁扁意粉 $168
呢個意粉超大碟🤣,3個人食都夠分!帶子中間爽口彈牙、兩邊稍微煎香,同一啖食到兩種唔同嘅口感👏;
香草🌿、磨菇🍄,仲有松子嘅互相配合,令意粉無論係味道同口感上都有所提升,確實抵食又好味🤓
2020-10-29
10 分鐘 (堂食)
  • 香煎澳洲鱸魚配檸檬牛油汁