2019-02-10 70 瀏覽
今年天氣唔算好凍,新年前都係10幾廿度,都係著短袖衫出街舒服啲。雖然打邊爐都係喺冬天凍冰冰圍住個爐正的,但呢排突然又有打邊爐既癮。 之前食開大牌檔原來係另一邊有分店專打邊爐,咁就岩哂我啦。去到首先揀返一個煲,之後再揀啲配料慢慢打。雞煲是我的最愛,次次打親都要成隻上,即使兩個人去刷都好過癮。雞煲醬汁夠哂惹味,我只係叫左bb 辣,見到煲上面好多辣椒都嚇一嚇,但其實真係少少辣only唔使擔心。作為主角既雞係呢個雞煲既重點,份量夠哂4個人一齊食,而且雞件夠嫩滑多肉,夠哂入味,我同朋友都食到勁full。之後加湯打邊爐,肥牛唔錯份量唔少。但最impress 我既係個脆肉鯇魚腩,每一舊都係爽口冇淋,肉質一啲都唔鬆散,夠新鮮,我自己一個人就可以食哂成碟。就咁用個湯淥佢都夠哂味,連豉油都慳番。自己都係菇既fans,啲鮮冬菇吸哂湯既精華但出乎預料之外唔係太吸油,不過千祈唔好浸得太耐唔係會好鹹。搵番啲菜調劑下,娃娃菜係好適合打邊爐,係湯底比較油既情況下都唔會吸太多油。其實雞煲好值得一試,不過呢到係工廠區人流唔多好可惜,希望會有多啲人特登黎啦!