2024-03-26
平時都好鍾意去觀塘覓食🤭 今次去到隱身於工廈區既樓上cafe「本」,餐廳提供多款西式美食,出品極有水準🌟 尤其係醉烤三黃雞勁好食,絕對不只是cafe.ᐟ ❝ 明太子醬薯條 $58 ❞薯條份量十足,新鮮熱辣🔥 炸至金黃酥脆,沾滿明太子醬十分惹味,越食越開胃.ᐟ ❝ 醉烤三黃雞 $178 ❞必試餐廳招牌菜🌟 平時去西餐廳食三黃雞都起碼要$500,呢度百幾蚊就食到,價錢超親民🥹 雞皮焦脆香口,啖啖雞肉入口嫩滑,脂肪豐滿,最正係雞肉滲有花雕酒香味,十分入味🤤 店員仲提供埋手套方便我地大快朵頤,真係貼心👍🏻❝ 大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 $158 ❞大大隻越南大頭蝦勁吸睛😍 蝦味特別濃郁,肉質偏軟,蝦膏豐腴,令人回味無窮🤤 除左大頭蝦之外,仲有幾隻虎蝦仁,肉質彈牙。最正係個意粉好掛汁,用上干燒忌廉醬,味道酸酸甜甜,十分開胃😋❝ 法式多士 $58 ❞最後唔可以錯過呢個French Toast,食落有驚喜😍 外皮煎至金黃色,入口非常軟嫩鬆軟,充滿蛋香,口感似麵包布丁。配上糖漿﹑忌廉,口感更豐富😋❝ 粉紅西柚梳打 $68 ❞估唔到梳打都有驚喜😍 西柚味道突出,配上日本柚子雪葩又幾夾,清新refreshi
❝ 明太子醬薯條 $58 ❞
❝ 醉烤三黃雞 $178 ❞
❝ 大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 $158 ❞
❝ 法式多士 $58 ❞
❝ 粉紅西柚梳打 $68 ❞
估唔到梳打都有驚喜😍 西柚味道突出,配上日本柚子雪葩又幾夾,清新refreshing.ᐟ
❝ 朱古力奶泡 $48 ❞
頂層帶有超厚奶泡,入口順滑😋 仲有粒燒過既棉花糖~ 朱古力味道頗濃郁,唔會太甜。