今次由於返大埔, 於是順便喺大埔食晚餐。我哋去咗大埔好熱鬧既幾條街搵嘢食, 無意中喺小巷發現呢間好多人嘅養生鍋店。今次就決定入去試吓佢既養生鍋。一入到去好多人幾乎九成爆滿, 好彩仲有位比我地。原來佢有好多款吾同既養生鍋, 不過menu見到黃湯鴛鴦花膠雞養生鍋隔離有個推薦logo,所以今次就試呢個鍋。由於我哋得兩個人, 所以我哋叫咗個細鍋。然後我哋又叫咗黃金椒鹽鮮魷, 烤羊肉串同埋啤酒。原來佢下晝仲有做點心小菜添, 下次等下晝過嚟試下佢啲點心。大概15分鐘後, 濃濃嘅黃湯係我哋面前配上一碟雞。呢間舖頭真係好有心做好養生鍋, 我見佢細鍋嘅花膠魚肚份量都非常多, 一啲都唔孤寒。大概湯滾好後, 我哋即刻飲翻幾碗湯先放雞。個湯非常正好濃好濃, 睇得出佢真係煲咗好耐。啲雞既肉又真係好滑好滑。個黃金椒鹽鮮魷啲魷魚又好厚身大塊, 睇得出佢哋係用心做食嘅店。之後試埋佢個烤羊肉串辣辣地又幾野味。基本上食完呢啲嘢都差唔多飽, 所以只叫咗佢嘅手打八式丸, 依然係彈牙爽口。食完咁多嘢都係八百幾蚊, 真係非常抵。難怪佢喺小巷都仍然咁爆, 原來星期一至四一日前有訂枱來食滿800嘅仲送原隻象拔蚌刺身, 而且晚市每人仲
難怪佢喺小巷都仍然咁爆, 原來星期一至四一日前有訂枱來食滿800嘅仲送原隻象拔蚌刺身, 而且晚市每人仲送一條雪條, 真係一間性價比高嘅養生鍋店。

2021-09-26
  • 黃湯鴛鴦花膠雞鍋