見到呢間新開既餐廳門口比較低調😅以為係一般既港式西餐廳 打開Menu見到菜色有點特別🤯 似係用左法式煮法既港式材料🇫🇷 Fusion嘅煮法令我有點想起Fine Dining的影子🤔 一問之下原來大廚果然來自某米芝蓮餐廳門下 令我信心大增👍🏻 一試佢既Set Menu 果然令我Speechless的驚喜⭐️ 精緻小食 🍽用左Modern 既手法展現出道地既枝竹羊腩煲同豉椒炒蜆 🔥 黑椒加上蜆既配搭好Bold好有火花🐚 而Beef Tartare 既肉質嫩滑配上枝竹脆脆好新奇🎍⭐️ 海鮮蘑菇湯 🌊用左中式既壺裝著好有玩味🏮海鮮味香濃得黎帶出冬菇獨特既香去點綴🍄⭐️ 黑松露椰菜花湯 🍲黑松露份量點到為止唔會太Overpowering 🖤 五種野菌口感都好新鮮🍀⭐️ 三文魚他他 🍣三文魚本身無咩特別 🐟但加上牛油果同蜜糖既配搭🥑 同埋點綴既提子🍇 甜度以外地配搭⭐️ 招牌卡邦尼雲吞 🥟Masterchef經常見到既Egg Yolk Ravioli 一直好想試🍳 半流心既蛋黃平淡但滋味💛 個人認為卡邦尼汁太濃烈🥛 令雲吞自己凸顯亮點會更好⭐️ 西班牙半熟紅蝦飯 🦐紅蝦超嫩超新鮮🥰 熟度控制岩岩好 蝦膏多D
精緻小食
招牌卡邦尼雲吞
⭐️ 招牌卡邦尼雲吞 🥟
西班牙半熟紅蝦飯
⭐️ 西班牙半熟紅蝦飯 🦐
紅蝦超嫩超新鮮🥰 熟度控制岩岩好 蝦膏多DD就更完美😅 唔係的話完全同米芝蓮餐廳食到既紅蝦絕對比得過 飯粒濕度比較高 乾身D會更好🍚
脆鱗甘鯛
⭐️ 脆鱗甘鯛 🐠
外皮絲絲既香脆但肉質夠曬有口感😛 亮點在於配菜有炸冬瓜 奶油津白🥬 配菜既Fusion 都好凸顯心思 ❣️
蔗香煙燻乳鴿
⭐️ 蔗香煙燻乳鴿 🦆
全晚最正既一道菜🥳 乳鴿肉質好嫩一D都唔乾 乳鴿煎既方法好有法式風格🇫🇷 蔗香同Smoky既味道好入味🌬
鹹蛋黃焦糖雪糕
⭐️ 鹹蛋黃焦糖雪糕 🍦
雪糕焦糖味唔算太濃🍯但係加上鹹蛋黃好有特色☺️ 鹹甜既配搭特別適合唔好甜品既人🤩
⭐️ Divine 119 (太子)
📍 太子荔枝角道139號地下
精緻小食