2014-11-04
屋企大裝修, 上網一search, 就搵到位於饒宗頤文化館的翠雅山房, 新的文化旅館, 比位於市區的酒店更有氣息! 每座只有兩層高, 夠低密度, 因為位於半山, 空氣都特別好!中區的餐廳竟然是銀杏館! 久仰大名, 是間推廣長者就業機會的餐廳, 雖則大部份都是長者, 但眼看他們工作效率, 態度, 絕對比得上年青一代!! 他們的服務比一般餐廳做得更好!他們剛剛開始了燒烤全自助晚餐, $298一位~ 可以坐在天幕位置, 秋涼時感覺很舒服! 可惜已吃下午茶, 吃不了自助餐, 只好下次再試!! 只單點了Steak Diane~ 雖則真係唔肚餓, 但係牛扒個汁甜甜的, 很開胃, 仲有長者現場樂隊, 很有氣氛, 坐坐下最後竟然成碟牛扒清晒!! 餐廳每個角落, 都看見了心思, 很多有機, 健康為主的產品可以買返屋企, 實在不錯! 在這優雅寧靜的環境, 真的不捨得離開~
題外話/補充資料:
雖然係平日, 但都幾爆滿, 最好先預約呢~