2020-06-06
前日去沙嶺探手足,途經上水,緊係要懲罰一下呢區黃店麵家山下啦呢間隱沒喺橫巷裏面嘅拉麵店,我跟住地圖前前後後行咗成條新康街三次都揾佢唔到😂然後我哋開始逐條橫巷𥄫下見唔見,第一次行過馬仔記旁邊條巷本來都想行入去睇下,點知成班狗企哂喺度呃OT,於是我哋又行咗一個圈再返去,點知真係喺馬仔記後面,要經呢條巷仔行入去嘅,如果大家要用Google Map search, 就寫Menya Yamashita 😄我哋坐咗喺樓下門口位,對住師傅煮麵,好有日本街頭麵店feel我哋叫咗一個黑蒜叉燒拉麵同一個醬油叉燒拉麵,黑蒜湯底唔算好濃,醬油湯底較清,都入味嘅,叉燒份量幾多,肉質夠腍有油香,麵質個人覺得軟硬適中,價錢都相當吸引,$75 一碗,抵食😋本身好少去上水,如果有機會必定再嚟食過
本身好少去上水,如果有機會必定再嚟食過