2021-08-12 644 瀏覽
又嚟日系🇯🇵🥢,星期六晚又隨心揀咗呢間居酒屋🍶,店鋪雖少,但坐得都幾舒服,感覺有點像日本的自家小店🏠,店員姨姨🧒🏻好熱情健談,不時推介食物款式。🙎🏻‍♂️好攪笑啊,食咗2個牛肉壽喜鍋🥩🥩🍲🍲.,突然鍾情蒟蒻😍😋,壽喜鍋🍲係整熱後一次過上枱,有別於其他的壽喜燒,用gas 爐一邊整熱,一邊淥牛肉,幸好,牛肉都不致淥得太熟太靭,配上蒟蒻,吸收晒所有湯的精華,絕配👍🏻我就至愛魚生,好粉紅既油甘魚,顏色好嬌嫩啊😍極上魚生丼:碎吞拿魚腩、海老🦐、海膽、帶子、三文魚籽,配上茶碗蒸、沙律🥗、麵豉湯🥣,魚生新鮮,海膽味道也不錯,略嫌份量太小。其他如,串燒豬頸肉🍢🐷、芝麻雞翼、🍺🍻都係居酒屋🏮不能缺少的。

我就至愛魚生,好粉紅既油甘魚,顏色好嬌嫩啊😍

第一個壽喜鍋
第二個壽喜鍋