2017-07-17 166 瀏覽
好友一向是港島地膽, 大坑亦係佢常去既地方, 可是我呢D大鄉里好少過海出城, 今次全靠佢帶路黎呢度食好西~一直都知大坑以美食聞名,  不過真係冇黎過呢區! 今次一黎就係試法國菜餐廳位於小巷內, 唔熟路既我差D搵唔到 XD可能位於小巷裡的關係, 餐廳環境都比較幽靜, 幾岩傾計飲野, 慢活一下~餐廳坐位唔多, 好彩我地有預先卜位, 唔想唸點搭配當然首選食SET DINNER 啦 , 有3 至4 個COURSE揀我地呢D大食怪當然揀4 COURSES餐刀可以企向枱面, 第一次見餐前侍應有禮地送上2款餐包, 當然不是一般圓形果D, 2 款餐包都好軟熟呢度的餐包唔係沾牛油, 而係沾高貴的黑松露醬, 濃濃的煤氣味令餐包錦上添花餐包之後是上前菜, 我揀左經典龍蝦沙律有半隻龍蝦, 沙律側有特式沙律汁調配, 味道清新 , 好過用肥肥既沙律醬 ,亦冇橄欖油咁油餐廳選了法式洋蔥湯 , 上台熱辣辣, 也很香濃湯好足料, 每一啖都可以食到香甜既洋蔥絲個湯用黎沾餐包都好得期間每食完一道菜侍應都會幫我地換餐具, 枱上既垃圾係用鉗夾起, 好有fine dinning 感覺 XD主菜係慢煮西班牙豬肩配芥末醬, 上菜見到

餐廳位於小巷內, 唔熟路既我差D搵唔到 XD
我地呢D大食怪當然揀4 COURSES

餐刀可以企向枱面, 第一次見

餐包之後是上前菜, 我揀左經典龍蝦沙律

餐廳選了法式洋蔥湯 , 上台熱辣辣, 也很香濃
湯好足料, 每一啖都可以食到香甜既洋蔥絲
個湯用黎沾餐包都好得

主菜係慢煮西班牙豬肩配芥末醬, 上菜見到個粉紅色豬肩肉就覺得我冇揀錯了! 通常D肉咁粉嫩食落都係好軟熟既!
果然不負眾望, 豬肉好淋滑, 完全唔鞋口!
比起芥末醬, 我更欣賞一早淋向豬肩肉上既蘋果粒粒醬, 酸酸甜甜同豬肉更夾, 食得更開胃!
配菜有常見既南瓜蓉, 仲有特別既紫薯蓉
慢煮西班牙豬肩配芥末醬

甜品有2款選擇, 揀左朱古力蛋糕配自家製雲呢拿雪糕
朱古力蛋糕夠濕軟, 濃味, 岩晒我呢D朱古力控
而自家製雪糕奶味甜味唔重, 偏淡, 同濃味既朱古力蛋糕很夾~

食得太飽, 都係要叫返杯凍檸水消下滯

成餐飯食得好滿足, 食物亦有水準, 價錢係比一般西餐貴, 但真係一分錢一分貨既~
想遠離繁嚚嘆返餐呢度的確係唔錯既選擇!
2017-07-12
慢煮西班牙豬肩配芥末醬