2022-10-07
喺銅鑼灣閒逛之際,突然想食魚生飯,見到魚鮮生痴喺門口嘅menu有得食,就入咗去。環境係普通居酒屋嘅feel,坐低之後staff同我地介紹餐牌,之後先知原來已經冇普通don飯食,得啲「廚師發辦」魚生飯揀🙂喺居酒屋feel嘅日本嘢餐廳食刺身?已經心感不妙🤡我同友人眼見時間都差唔多,費事再另外搵餐廳,就決定以身試伏🙏🏻我order咗一份九件嘅壽司定食,可以話係含淚食完🙏🏻因為係「廚師發辦」嘅關係,其實都唔知有啲咩食。咁二百幾三百蚊一份嘅壽司,啲staff亦都唔會同你介紹太多(雖然應該expect會有😅)。而憑我對日本料理有限度嘅認識, 我認到有赤身、海膽、火炙大拖(?)、赤貝、帶子、深海池魚、金目鯛、八爪魚,仲有一個唔識😂😂可以好明顯咁食得出啲食材其實唔新鮮😅😑seasonal嘅帶子唔鮮甜,火炙嗰舊炙到well done(正宗嘅火炙過嘅壽司唔suppose係咁?🙂),搞到舊拖羅十分鞋口🤡最激氣係舊海膽,包住壽司飯嗰塊紫菜淋到PK,食落有幾分四洲紫菜嘅感覺,海膽嘅明礬味超級重,食完嗰陣臭味喺個口度last咗幾個鐘🥴🤮雖然,你係收我270蚊9件壽司,但係啲quality都唔係差到咁掛💩💩以後唔會
可以好明顯咁食得出啲食材其實唔新鮮😅😑
seasonal嘅帶子唔鮮甜,
雖然,你係收我270蚊9件壽司,但係啲quality都唔係差到咁掛💩💩以後唔會幫襯,不了🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙂🙂🙂