2024-05-11 797 瀏覽
今日下午同老婆大人係太古城中心行街街睇戲拍下拖。下午有D肚仔餓。老婆話想食粥。见倒有間正斗。立即入咗食啦!老婆大人叫咗碗 肉丸粥。我就梗係叫咗我最愛又出名嘅<雲吞麵>啦。餐枱上嘅枱墊,上面寫咗有關 香港 雲吞麵嘅歷史... 上面寫 雲吞麵四大家族, 有(何家)洪記,(陳家.)釗記,(麥家)池記, ( 區家) 筷子記。 基本上四間大多数人都係香港食過。 呢四間基本上我都 成日去。因為我覺得香港嘅<雲吞麵>真係頂呱呱。 只會係香港先食得到呢種特別嘅味道。好快,我老婆碗肉卷粥已經到。粥底非常滑_.. 肉丸彈牙, 唔怕太鹹, 好香肉 味. 完全唔覺有味精. 再講雲吞麵..麵質 爽滑 鬆軟彈牙 , 湯底香濃鮮味完全冇味精唔會過鹹! 鮮蝦雲吞, 一咬落去感覺, 好新鮮, 香甜好食。 一食落去就不停咁食停唔到! 我食雲吞麵有種習慣, 食到最後一定要用紅醋。 放喺匙羹度食最後一啖, 咁食法可以感受得到 一種 清新感覺。 即時 可以隨時食第二碗。 今日我冇 食第二碗, 因為雲吞麵同埋啲粥我哋兩公 當係個 下午茶. 如果 有遊客 問我香港美食 有啲乜嘢 , 我一定會介紹佢哋

老婆大人叫咗碗 肉丸粥。
我就梗係叫咗我最愛又出名嘅
<雲吞麵>
啦。
好快,我老婆碗肉卷粥已經到。

再講雲吞麵..
麵質 爽滑 鬆軟彈牙 , 湯底香濃鮮味完全冇味精唔會過鹹!

如果 有遊客 問我香港美食 有啲乜嘢 , 我一定會介紹佢哋食 香港 呢 幾間 老字號嘅雲吞麵.
佢哋嘅雲吞麵味道只有香港先食到

雲吞麵

2024-05-11
40 分鐘 (堂食)
下午茶
雲吞麵