因為灣仔lunch time多人的關係,多數都是take away返公司同同事一齊食,突然講開不如搵日出外食lunch, 就講起Cinta的海南雞飯,試過的同事都說好正,大家就即夾定Happy Friday食lunch喇! 食過的同事話一定要訂位同需留雞脾,好! 我就打去訂定8位及reserve定雞脾俾各同事。當日,準時到達,已經留了最入的卡位,比之前夜晚來坐的高檯舒服得多。店員慣常遞上menu, 我們就說已預留脾了!所以Menu還是留給我影相好了。如圖中,雞翼位置 HK$65,無骨雞胸 HK$72,無骨雞脾 HK$72。午餐包油飯,甜品,無限次添飲的茶、咖啡或汽水,免收加一。因為預留很快就上檯,成檯都是海南雞脾,的確幾壯觀,哈哈!先說雞脾,超嫩滑又有雞味,當然是無骨,平均有4大舊左右,可以的話其實可以切細些少。旁邊的蔥跟平時中式的蔥油不同,不是油浸及較香口的。醬汁很不錯,香濃但又不會蓋過雞味,幾好。至於飯就反而無預期中的好,比較黏,不是很粒狀的,味道還可。甜品則是椰汁西米露,普通之作。
午餐包油飯,甜品,無限次添飲的茶、咖啡或汽水,免收加一。
2014-06-27