2024-11-05 5 瀏覽
呢間位於觀塘工廠區附近最近成日喺網上唔同平台都見到佢唔算好多人,上次夜晚七點幾去到都唔使點排隊最特別應該係佢嘅裝修,係偽露營風😂環境都算坐得舒服,同隔籬枱都有距離但係張凳係用露營嘅凳,你哋可以幻想吓有幾舒服🥹呢間應該算係比較新派嘅泰國菜✨叫咗幾樣嘢食1️⃣虎蝦冬陰功湯(細) ⭐️個人覺得麻麻地,冇乜傳統香料味,只有辣味,飲落去發現都幾辣,唔適合少辣人士。2️⃣$108青咖喱+$48蟹肉、軟殼蟹+$32蒜蓉包⭐️⭐️⭐️蟹肉偏少、青咖喱還好、蒜蓉包就一向都好食嘅。3️⃣$148脆脆黃金蝦餅(黑松露醬)⭐️⭐️⭐️⭐️自己本身就好鍾意黑松露嘅味道,蝦餅夠脆,幾好食,不過略嫌份量少,2個人食啱啱好。4️⃣$76雞肉、豬肉、牛肉串燒⭐️⭐️味道普通、雞肉幾嫩滑、略嫌牛肉有啲老,不過不失。5️⃣$88泰式鹹蛋黃蛋骨雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️朋友叫嘅,呢個反而有意外驚喜,鹹蛋黃味幾香,單骨雞翼食落又方便,鹹鹹香香幾脆口😋。整體⭐️⭐️觀塘區有好多嘢食,想我發掘嘅可以留言同我講。📍Thai Deer Factory (The Wave)#香港 #觀塘 #觀塘美食 #香港美食 #泰式料理 #泰國菜 #foodie #foodblogger
呢間位於觀塘工廠區附近
最近成日喺網上唔同平台都見到佢
唔算好多人,上次夜晚七點幾去到都唔使點排隊
最特別應該係佢嘅裝修,係偽露營風😂
環境都算坐得舒服,同隔籬枱都有距離
但係張凳係用露營嘅凳,你哋可以幻想吓有幾舒服🥹

呢間應該算係比較新派嘅泰國菜✨叫咗幾樣嘢食
1️⃣虎蝦冬陰功湯(細) ⭐️
蟹肉偏少、青咖喱還好、蒜蓉包就一向都好食嘅。
3️⃣$148脆脆黃金蝦餅(黑松露醬)⭐️⭐️⭐️⭐️
4️⃣$76雞肉、豬肉、牛肉串燒⭐️⭐️
味道普通、雞肉幾嫩滑、略嫌牛肉有啲老,不過不失。
5️⃣$88泰式鹹蛋黃蛋骨雞翼⭐️⭐️⭐️⭐️
整體⭐️⭐️
觀塘區有好多嘢食,想我發掘嘅可以留言同我講。

📍Thai Deer Factory (The Wave)

2024-10-04
15 分鐘 (堂食)