2021-10-28
打邊爐最緊要係乜呀?係要夠新鮮!所以今次就食下呢間邊爐嘅鮮料,睇下佢啲料夠唔夠鮮!🔹美國桶蠔:想食下海鮮過下口癮,於是就叫左巨型嘅美國桶蠔,未碌嘅時候都已經成十幾厘米長,大大隻,好好肉!碌熟左之後,完全無縮水!咬落彈牙,有新鮮蠔味!完全係大滿足之選!(有一隻蠔唔小心碌耐左,又唔記得撈起,結果都無乜縮水!勁!)🔹本地手切牛肉:同時叫左安格斯牛肉,兩者比較之下,本地牛肉會比較有咬口有𡁻頭,牛肉味都幾出。但係油花就無咁多,但新鮮程度就會比安格斯牛好,應該係當日即劏嘅新鮮牛黎嘅,好味!🔹安格斯牛肉:呢款牛肉就好大路,平時都會好易食到。但呢盤牛肉係比較新鮮嘅,雖然係冰鮮空運,但你會食得出唔係雪左好多日嘅次等貨。油花分布均勻而且唔會太多太膩,牛香都香濃,但本地牛會重味啲。㊙️你問我呢兩款牛,本地定安格斯,我覺得最好就係兩款都叫,有時食本地牛香,有時食安格斯靚油花!(二揀一嘅話就本地啦!)