2010-01-21
今日係我老死菜菜子生日,所以就一早訂左位係世貿中心既 Rice Paper食晚餐,仲要有海景位添。菜菜子好鐘意呢間餐廳既裝修但係佢就驚佢男友食唔飽就一路冇食到,所以就不如我地兩個好姊妹今晚去食la! 菜菜子同我大約7:30就到左餐廳,菜菜子見到可以坐海景位,即刻好開心,就開始影相la。 影完後,當然要等主角揀下食咩。 menu 選擇尚算多,而飲料亦有多款選擇。 我地心大心細地揀左一陣,就決定要order 以下食物:芒果豆奶-估唔到芒果同豆奶個味會咁夾,而芒果亦都唔酸,豆奶就非常滑 紫蘿蘭青檸梳打-未飲見到佢既外表己經好吸引,紫色係菜菜子好鐘意既顏色,所以佢一見到杯野飲己經好開心,味道就一般la 青木瓜楊桃青芒沙律- 好清新, 個幾片楊桃很清甜爽脆, 一d都冇苦澀味道 越南炸春卷 – 一黎到,我同菜菜子都好大聲講左句"好大條呀", haha,春卷好脆又唔油膩,加上香草,更好味,用黎裝生菜個樽都好靚! 燘馬沙文咖喱羊膝 - 雖然唔知道燘馬沙文點解但係肉質嫩滑軟熟,沒有羶味,咖喱味道好似日式咖哩咁,甜甜地,有很多薯仔粒,但較杰身, 我同菜菜子都好鐘意呢味餸 串燒牛肉 – 牛肉
串燒牛肉 – 牛肉本身味道頗濃,但配上酸酸甜甜的醬汁,味道中和了一點,個汁比較出色
因為份量較少,所以我地都叫左2碟白飯配一配個咖哩羊膝,haha,本來都想買一個細蛋糕同佢慶祝下,但係佢堅持我己經請左佢食飯唔洗再買,不過我地最後都去埋3/f 間滿記食甜品。本來對呢餐飯的期望唔係太大,只係比佢靚景吸引,但係食完我地兩個都異口同聲覺得除了價錢貴左少少之外,可以再黎食多次,尤期係女孩子們,因為呢間餐廳坐得好舒服,而食物水準亦都唔錯!係呢度又祝賀我老友記同佢男友早d拉埋天窗,而我就要多加努力先!