2020-11-08
🍴雪梨燉豬展(跟餐) HK$28是日燉湯係雪梨燉豬展,清甜滋潤。🍴杏汁菜膽燉白肺湯 HK$28除左是日燉湯,仲有常設嘅杏汁豬肺湯,豬肺難處理,平時係屋食較少有得飲。湯汁雪白,醇厚香滑,充滿杏仁幽香,豬肺夠軟彈。🍴黃金鮮魷 HK$88黃金鮮魷有唔同做法,有d炸完再撈鹹蛋黃,我嫌果d太鹹太濕。呢度嘅黃金鮮魷鹹蛋黃已經撈左落脆漿,炸得好乾身,而且蛋黃香味突出,唔係死鹹,鮮魷亦鮮甜彈牙,墊底嘅飯焦亦鬆脆可口。🍴水煮牛肉 HK$98牛肉唔韌,亦無醃到過晒龍,湯底有齊麻、辣、香,唔係一味得個辣字,亦唔算油膩,直接飲都得。配料亦都豐富,有豆卜、木耳、薯粉等等,豆卜好軟腍,吸晒湯汁好正。🍴蝦乾排骨飯 HK$78呢度嘅煲仔飯無飯焦,但唔代表唔夠火喉,飯夠乾爽,粒粒分明,有咬口。飯焦癮起,撈左黃金鮮魷果d飯焦落去一齊食,脆得黎唔會黐牙。蝦乾幾香,排骨亦夠腍,肥瘦適中,飯吸到香味,唔洗落豉油都得。🍴蝦醬豬頸肉飯 HK$68蝦醬比蝦乾更香,豬頸肉好腍,豆卜軟熟。📍龍德樓何文田勝利道10號地下
🍴雪梨燉豬展(跟餐) HK$28
是日燉湯係雪梨燉豬展,清甜滋潤。
🍴杏汁菜膽燉白肺湯 HK$28
🍴黃金鮮魷 HK$88
🍴水煮牛肉 HK$98
🍴蝦乾排骨飯 HK$78
🍴蝦醬豬頸肉飯 HK$68
蝦醬比蝦乾更香,豬頸肉好腍,豆卜軟熟。
📍龍德樓
何文田勝利道10號地下