2019-03-18 251 瀏覽
要搵間餐廳食靚煲仔飯,睇佢客人流量是錯不了。呢間祥囍煲仔,位處於後巷,頗為隱密。但未到7點,餐廳內位置坐滿,餐廳外擠滿了人等候入內。侍應來來回回忙碌非常,趕緊招呼客人。因此,我6點到達,避開繁忙時間。菜乾豬肺湯可能係處理豬肺需花時間及功夫,豬肺湯坊間都少有供應。黎呢度一定要點。個湯好正。豬肺又乾淨又入味又稔,有十幾舊,過足口癮。白菜乾夠靚。湯煲都奶白色,鮮甜冇味精,淨係黎幫襯個湯都抵。蒜蓉粉絲帶子蒜蓉夠多,香味四溢。粉絲浸在滿滿的蒜蓉豉油汁裡,入味好吃。主角帶子嫩口又大隻,食落鮮甜彈牙,非常新鮮。難怪是招牌菜。蒜香蝦膏通菜通菜嫩口冇渣,炒得夠鑊氣,蒜香味十足,加埋蝦膏就惹味非常。份量亦多,抵食又美味。豉椒炒蜆呢個原本就冇點,但見到好似檯檯都整碟炒蜆,我又唔執輸。碟炒蜆大大碟,夠鑊氣夠惹味,蜆亦鮮甜肥美,成道菜有大排檔風味。正!臘味飯嚟呢度,一定要食佢嘅煲仔飯。呢度煲仔飯聽聞用炭爐煲,所以特別香。臘味飯d料好多,精華滲晒入飯。個飯煲得好靚,澆少少豉油已經好入味。期待再encore佢個豬肺湯。

菜乾豬肺湯

蒜蓉粉絲帶子

蒜香蝦膏通菜

豉椒炒蜆

臘味飯
期待再encore佢個豬肺湯。