2020-06-14 198 瀏覽
第一次去潮州人時,已經感覺似日式小店多過似食潮州嘢,鋪面細細,座位唔多,傳統嘅潮州嘢食煎蠔餅呀,鵝腸呀,蠔仔粥呀,你一樣都揾唔到🤣取而代之嘅係花膠湯米粉,手切牛肉,酒糟雞翼呢啲未喺潮州打冷店見過嘅嘢,記得第一次嚟食過碗花膠大蜆米粉加個醉雞翼,個雞翼就冇咩特別,但係個米粉湯底真係一試難忘,勁鮮甜,我成碗飮唒。今晚七點幾路過,發現店裏面一個客都冇,我就暗暗決定轉頭做完嘢一定要返嚟食。八點半返到嚟食,後面仲有一枱兩個客人,因為限枱令嘅原因,三枱二人枱已經係上限😞今次我點咗碗手切牛肉米粉,朋友點咗個花膠米粉,另外點咗一個微醉蝦同一碟雞油菜芯,意想不到嘅係牛肉米粉個湯底一樣好鮮,牛肉亦都係新鮮冇用粉乸過嘅(好怕食街度嗰啲用粉乸到滑潺潺嘅牛肉)。朋友係花膠控,果然連湯都無剩一滴🙈 雞油菜芯好香,雖然菜芯本身有少少老(唔係overcook,係同我一樣本身老咗🤣)但係個雞油真係加哂分,食落唔油膩,但係好香口。跟住落嚟,最驚喜嘅微醉蝦出埸☺️雖然話係微醉,但係我一啖咬甩個蝦頭嗰陣,酒香同蝦嘅鮮甜一齊湧出嚟,個味道係夾到唔識形容,(我對上一次覺得做得好食嘅酒糟已經係喺台北,可惜佢嘅蝦唔係新鮮,所以都係差咁啲

跟住落嚟,最驚喜嘅微醉蝦出埸☺️雖然話係微醉,但係我一啖咬甩個蝦頭嗰陣,酒香同蝦嘅鮮甜一齊湧出嚟,個味道係夾到唔識形容,(我對上一次覺得做得好食嘅酒糟已經係喺台北,可惜佢嘅蝦唔係新鮮,所以都係差咁啲)但係今日食到嘅係鮮甜同彈牙嘅蝦,所以又要加分喇,咬完個蝦頭滿口酒香食埋蝦身,蝦身OK嘅,都爽口彈牙,但係就冇蝦頭咁濃烈嘅酒香,適合唔太嗜酒嘅人。

整體成餐飯味道有88分嘅,不過份量真係少咗啲,男士應該唔係好夠飽,下次可以試吓湯飯飽肚啲,份量方面減返5分,整體來講都有83分啦🙈