2018-08-06 1078 瀏覽
朋友們話好耐無一齊食過飯,所以happy Friday,大家一齊去食餐好嘅。打邊爐就食得多啦,咩清湯、麻辣、沙嗲都食到唔想食,所以今次揀嘅餐廳,係為左個湯底而黎。呢度出名就係個秘制老鴨鍋,幾乎枱枱都點佢。個鍋黎到,我地一人裝一碗湯飲下,個湯好鮮味,個面無乜肥膏浮面,飲落有少少藥材味,但明顯非常真材實料嘅鴨湯,果然唔錯,愈飲愈想飲。至於鴨肉亦算嫩滑,輕輕力已能撕開,唔會話好硬好乾,肉味依然濃郁。我地個晚都叫左好多料打邊爐,有幾個比較出色,可以講下。首推本地手切肥牛,細油分佈細密,唔會話一舊舊肥膏,然而厚薄適中,肉質香嫩,咬薄油香陣陣,輕輕滾一滾就食得。另一個推介係醉雞丸,望落去成舊橙色,睇唔出係舊雞,但熟左一食,認真過癮。一咬d汁噴出黎,要小心睇熱,佢個味香茅味非常濃烈,但肉質彈牙,確實係有趣。仲有個魚卜,非常新鮮,一抽拎出黎先剪開。食落一d鯹未都無,咬落膠質非常重,好似花膠咁滑,值得一試。總括黎講,d料都好新鮮,個鴨湯由其出色,黎到一定要一試。
秘制老鴨鍋

本地手切肥牛

醉雞丸

魚卜

總括黎講,d料都好新鮮,個鴨湯由其出色,黎到一定要一試。
2018-07-27
秘制老鴨鍋