約咗朋友喺荃灣食飯,佢問我有冇食過泰式西餐,我話喺曼谷有香港冇,佢就即刻帶咗我嚟呢度😆,原來係一間泰國風嘅西餐廳兼酒吧,都幾特別😁一坐低就先叫嘢飲😆,我要咗$88嘅Whisper雞尾酒,裏邊有Gin, Lillet Blanc, Elderflower, Tonic Water,非常refreshing非常fruity非常好飲,估計同加咗Lillet Blanc呢種法國出嘅fortified wine有關;呢個seasonal cocktail係店員哥哥介紹嘅👍朋友就要咗$68嘅Happy Ending, 係一杯mocktail裏邊有菠蘿汁、青檸汁、熱情果、梳打水,朋友話都好清新😋$98嘅「香煎帶子大蝦泰式田園沙律」,有帶子、大蝦、羽衣甘藍、柚子、甘筍、青瓜、車厘茄、花生,全部材料都超級新鮮,加埋少少酸少少甜嘅沙律汁,非常好味開胃醒神,呢個有小驚喜😋,呢個沙律賣相仲好靚🥰$128嘅「冬陰功海鮮薄餅」,濃郁嘅冬陰功味再配埋芝士,非常香口特別😋$138嘅「新鮮蟹肉蟹膏意大利飯」,risotto做得好creamy加埋新鮮蟹肉,一個看似簡單但非常考功夫嘅菜式,廚師煮得好味😋和風西餐食過好多,泰

和風西餐食過好多,泰國風意大利餐喺香港真係少有,呢間餐廳做得幾出色😋
2020-11-05