2018-07-01 48 瀏覽
今日同朋友補足生日飯,收工之後去咗尖沙咀呢間食印度素食嘅餐廳。人生食咖哩就食過好多次啦,但係印度式嘅素食都係第一次食,所以覺得好新奇。一出𨋢門,我望左望右,搵咗一陣先知原來舖頭係左邊拉門而入。一入到去,已經播住傳統印度音樂,經理侍應都係印度人,裝修非常簡單,真係好有印度旅行嗰陣啲餐廳感覺啊!打開本Menu,我啲選擇困難症又發作啦!成十幾頁紙,我同朋友睇咗幾分鐘先決定叫乜食😅嘢飲我叫咗芒果奶昔,朋友就叫咗印度香料奶茶。👆🏽芒果奶昔(mango lassi)超級超級濃郁、芒果勁新鮮,未試過咁好飲,誠意加極力推介!👆🏽印度香料奶茶,好香茶葉及香料味道,但相對比港式奶茶冇咁濃稠,質感比較係細滑。👆🏽芝士菠菜,菠菜茸非常厚,質感有啲似薯蓉,微咸中突顯菠菜原味。芝士似係ricotta cheese,味道偏淡,夾着薄餅,好快就一啖一啖食哂落肚👆🏽特製Saravanns大豆塊,味道中辣,偏咸,相對冇咁識到印度香料嘅味道有啲似中式嘅豆瓣醬。👆🏽大豆塊其實似中式嘅齋燒鵝,但無咁韌,而且每舊都係一塊過,唔係一層層咁。👆🏽全麥烤餅,麥味很重,厚度適中,熱喇喇放上枱,放咗一陣都無倒汗水整淋,夾着大豆塊食一流👍🏽

嘢飲我叫咗芒果奶昔,朋友就叫咗印度香料奶茶。
Mango  Lassi

👆🏽印度椰菜烤餅,第一次食烤餅係有椰菜係餅嘅夾層,增加咬口,味道清新又香葱味,淨食都好味👍🏽

今次印度素菜嘅體驗非常特別,況且食到飽飽試唔到咖喱,一定會再返嚟試啊!
2018-06-29
Mango  Lassi