餐廳: Cafe首爾
資訊:

餐廳: Cafe首爾
資訊:

2010-09-09 21 瀏覽
係大埔食韓國菜, 只會諗起高麗軒, 係openrice度知道有呢間首爾既存在, 睇過食評都唔錯, 又知係韓國人開, 一路都好想試下, 今日有機會啦.我地兩個人7:20pm到, 去到仲有last一張吉枱, lucky, 唔洗等. 即刻睇下有咩好食先, 叫左以下4樣野食加1罐zero, 所叫食物如下:-韓式粉絲配料有牛肉, 芽菜, 紅蘿蔔絲, 菜, 芝麻, 熱辣辣上枱, 好香, 食一啖, 芝麻好香, 牛肉醃得夠味啱啱好, 而蔬菜又增加咬口, 本身我都好like食粉絲, 而呢度亦整得幾好食, 係4樣食物裡面最啱我口味, 我一個人食晒咁濟呀!泡菜蒸餃成日都食煎餃, 今次試下蒸餃, 賣相幾討好, 外形好飽滿, 但味道一般, 因為我唔係好食辣, 而呢個餃有少辣, 只食左一隻.韓式(雞肉)石頭飯之前係上水食過石頭飯, 超好味, 但之後食過好多間都唔太好食, 見呢度有得食, 又試下啦! 加HKD5.00就可以係牛 / 雞 / 豬3樣中簡一樣, 我就簡左雞肉, 同侍應講左唔要辣, 佢話唔會好辣. 等左10分鐘到, 石頭飯熱辣辣上枱, 賣相好靚架, 排得好整齊, 但侍應好快就幫我地撈混個飯, 影唔切相添

韓式粉絲

泡菜蒸餃

韓式(雞肉)石頭飯
見佢落左d麻油同埋好多好多醬, 佢話d醬可以令個飯香d, 好食d, 混完之後, 成個飯變為橙色, 叫我地等一陣先好食.
一入口, d飯好淋, 無咩味, 係食到少少辣味, 唔算難食既, 唔啱我口味. 同埋好少雞肉, 話晒都比左HKD5.00, 只得3-4粒雞粒咋. 加上食晒成碟粉絲既原故, 已經飽飽地, 所以食左一半到咋. 下次我唔會再食佢地D石頭飯.

韓式辣汁牛肉湯
呢個係男友食既, 佢LIKE食辣, 但佢話呢個湯唔夠辣, 味道亦好一般, 佢食時仲後悔, 早知叫人蔘雞湯啦, 佢話下次都唔會再叫.

味道 : 只有韓式粉絲好食, 其他都好一般, 但大埔食韓國菜地方太小啦, 所以都會再去, 下次會試佢地既韓式烤牛肉, 因粉絲內既牛肉好好味, 男友就話要試人蔘雞湯.
環境 : 地方細細, 得十零張枱, 但唔算好迫, 都ok.
衛生 : 好乾淨同企理, 洗手間亦都好乾淨.
服務 : 侍應都好nice同有禮.
抵食 : 抵食架, 兩個人HKD183.00, 每人只係HKD92.00.

韓式粉絲好好味!
好一般既泡菜蒸餃
無乜雞肉&加左好多醬既韓式(雞肉)石頭飯
無試過既韓式辣汁牛肉湯
2010-09-09
韓式粉絲好好味!