2021-12-04
觀塘嘅美食眾多,要突圍而出係一件好難嘅事,而呢間bubble tree由觀塘東廣場開業到而家,靠住「抵食」嘅口碑引人入勝,但今日食到嘅,係一次中伏吸經驗。 (此食評純屬個人感受及觀點,有任何針對行為,全部自費)Bubble tree前身位於東廣場。 老闆有多年入廚經驗,做過酒店西廚。 10年創業,係東廣場首批餐廳,19年尾搬到工廈。 近期新增鐵板/漢堡類食品,令店舖開始熱門。 店舗以水泥風格為主,燈光足夠,以半自助形式用餐。 手機落完order再出去counter度比錢,餐具自取。 佢嘅落單網站竟然有存分計劃,仲有得外賣自取,係打工仔嘅著數,但我食完都唔會再幫襯。安格斯牛肉漢堡滑蛋鐵板拌飯$ 68份量對我而言算係適中,Cp值中間。 牛肉比想像中細咗D,但size係正常嘅。 但一切落去就知道奶野,已經feel到係非常之硬。 牛肉煎到十三成熟,內裏一滴汁都冇(冇誇張),食落超級硬,用來練牙力。 但公道D講,肉味幾濃嘅,真係安格斯牛,但就係最瘦嗰隻牛,完全唔合格。 炒蛋比想像中薄小,仲以為會遮蓋曬全部飯,炒得偏乾,本來都有少少蛋汁,但放佐落鐵板變得全熟。 白飯含有藜麥同紅米,用佐日本米,
(此食評純屬個人感受及觀點,有任何針對行為,全部自費)
安格斯牛肉漢堡滑蛋鐵板拌飯$ 68
安格斯牛肉漢堡滑蛋鐵板拌飯
炒蛋比想像中薄小,仲以為會遮蓋曬全部飯,炒得偏乾,本來都有少少蛋汁,但放佐落鐵板變得全熟。 白飯含有藜麥同紅米,用佐日本米,熟度剛好。 但我唔明點解芝士要放喺鐵板度,搞到癮哂底。
醬汁類似照燒汁,質感厚身,甜中帶濃郁嘅醬油味,撈飯一流。 但又有個問題,係個鐵板。 鐵板一上枱係好熱嘅,但就保養得唔好,令D汁好傑同令D食材癡底。 真心鐵板好冇用,一般蛋包飯都唔會有鐵板嘅。