2015-06-29
對,小妹又食炸雞喇! 最近真係炸雞上癮,今次就食為於近銅鑼灣廣場附近既Chibee。門面印有可愛的店子Logo,兩手各拎住啤酒同炸雞,就知道終於到了。入到去有位後生既韓藉店員招乎我們,不過佢識得講英文,所以落單唔成問題。如果好似小妹咁連英文都唔多識講既,請放心,呢度都有香港人店員的。.呢度環境唔算大,不過一到七點幾八點,開始愈黎愈多人,見到都有唔少韓國人幫襯呢,都有唔少人黎買外賣。.餐牌選擇唔算多,都以炸雞為主,亦供應沙律、年糕、泡菜薯條、拉麵、部隊鍋和魚片湯等。.Fruit Punch (Jar) $85一(Jar)大約可分到4杯,不過要注意呢度既Fruit Punch係無汽既,所以飲落就好似酸酸甜甜,好似橙味既果汁咁,岩晒小妹。.Beergarita $130S先生既啤酒,偷試左一啖,啤酒味好濃好濃。.忌廉羅勒香蒜炸雞 $178今次黎到韓國餐廳又點炸雞喇,呢度既炸雞有約6-7款味道,比較特別既有大蒜豉油柞雞、忌廉尖椒柞雞,同今次所叫既忌廉羅勒香蒜炸雞。.一整盤上桌,忌廉羅勒醬和香蒜炸雞是分開上的,這樣便不會把炸雞浸腍呢,喜歡單食又得,沾醬又得,感覺到餐廳的細心。另更附上一小碟醃蘿蔔
. 呢度環境唔算大,不過一到七點幾八點,開始愈黎愈多人,見到都有唔少韓國人幫襯呢,都有唔少人黎買外賣。
. 餐牌選擇唔算多,都以 炸雞為主,亦供應沙律、年糕、泡菜薯條、拉麵、部隊鍋和魚片湯等。
S先生既啤酒,偷試左一啖,啤酒味好濃好濃。
. 一整盤上桌,忌廉羅勒醬和香蒜 炸雞是分開上的,這樣便不會把炸雞浸腍呢,喜歡單食又得,沾醬又得,感覺到餐廳的細心。另更附上一小碟醃蘿蔔和沙律,賣相頗美觀呢。
. 不要小看這一小盤 炸雞,份量都唔少,兩人分享是可以的。呢度既炸雞會先用洋蔥、肉桂、洋蔥和燒酒等20多款材料將雞肉醃24-36小時,再加入自家製醬汁煮至入味,再拎去分兩次炸。
炸雞的外皮果然咬落很香脆可口,而且內嫩的肉質仍帶有肉汁,就算唔沾醬都已經頗不錯,算係小妹近來食韓國炸雞中比較好味的。
. 沾上羅勒醬後係另一番味道,羅勒醬入口比想像中輕盈,沾滿醬都唔會覺得好膩,味道清香得來又不失惹味,估唔到同 炸雞又頗夾。
之前有食過School Food既卡邦尼年糕,覺得幾正,所以見到呢度有供應又叫返碟喇。
用上一小"砵"上桌,份量唔算多,不過望落去已經覺得好足料同creamy! 面頭放了少許香草,裡頭有韓式年糕、煙肉片和洋蔥片。
醬汁唔算好杰身,食落無咁膩,但又不失卡邦尼的濃郁惹味,那股奶香味還是很明顯的;韓式年糕煙煙韌韌,成日都覺得年糕既質感本身係吸收唔到醬汁既味道,所以裹在上面個層醬汁要好濃郁夠味先得,呢度正正做到;而且裡頭既洋蔥片切得薄薄的,吸收左醬汁,咬落亦很清甜,很喜歡呢,好快就食光。
呢個火腿芝士卷個賣相都幾吸引,像春卷皮既外面,除左包住芝士和火腿,裡頭仲加入左青椒粒,食落青椒佔既味道比較重,反而芝士味道很淡,身為芝士迷既小妹頗失望,另外仲附上一小碟蕃茄醬,可按喜好自行添加。
. 芝麻石鍋飯
店員話呢個飯係新菜式,內裡包括餐肉,芝麻葉、洋蔥、白蘑菇等,另付上醃菜和秘製醬油,可自行選擇是否添加,再拌勻。