2023-08-06
📍馬場洞烤肉專門店 🔍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓107號舖The Jang-----心血來潮突然間想食韓燒,就嚟咗朋友細妹推介嘅呢一間位於K11嘅韓燒店,試下時下年輕人鍾意啲咩😂。呢間韓燒店人流滿滿 ,雖然餐廳已經好大,但係晚飯時間都幾乎座無虛席 。第一次黎,叫咗兩款烤肉、(韓國豬肩肉、伊比利亞豬肋排)、一碗水冷麵同埋一款甜品,小試牛刀一下。兩款烤肉均是顏色鮮紅,貌甚誘人,輕輕一煎,已是香味撲鼻。豬肩肉緊實有彈性,咬落好多汁,豬味突出,而伊比利亞豬肋排則相對肉脂較多,食落帶點奶油香,質感軟滑些,個人偏愛相對邪惡嘅後者,之後再encore多咗一碟。水冷麵則凍冰冰非常開胃,麵條彈牙,加上浸得凍凍實實嘅雞蛋和清爽青瓜絲,味道開胃。最令我驚艷嘅就係佢哋嘅鯛魚燒沙冰,所謂嘅鯛魚燒沙冰其實就係紅豆抹茶雪糕煉奶冰,冰底牛奶味好香甜,紅豆飽滿綿密,鯛魚燒外皮雖然有點軟掉,但裡面的紅豆抹茶雪糕卻是令人驚艷,朋友最近減緊肥,都忍唔住食多幾啖。✨人均約$380
-----
✨人均約$380