2019-03-04
朋友去了歐州探親住了三個月, 剛回到香港約我吃晚餐, 她想吃韓國菜, 我想了想, 年青人至愛去簡單, 好食, 又抵食的料理. 決定去 尖沙咀 Angry Oppa Restaurant & Bar, 主打韓國煎餅及傳統湯鍋. 看看門外餐牌, 已感覺吸引. 餐廳面積不太大. 但人氣重. 我們等了十分鐘才有位. 下次要先去電訂位. 店內裝修簡約. 餐牌上選擇很多, 除了傳統韓式料理, 例如煎餅, 金便當, 湯鍋, 拉麵, 炒年糕等......發現特色薄餅, 自創 迷利熔岩比薩 . 我們一致話好. 看盲牆上, 我們留意到...... 富者米酒有三款介紹.餐廳雖然供應不少韓國飲品, 人氣米酒, 果酒及果汁. 朋友獨愛 "富者米酒" 她說酒味獨特, 帶新概念, 醇厚富營養元素, 美味好易入口, 我們下單了. 叫兩款 迷利熔岩比薩 , 每款兩個, 一人一個. - 迷你大醬五花肉熔岩 Pizza- 迷你微辣大蝦熔岩 Pizza$90 兩個, 方便不用分切, 又抵食. 形狀像朵花, 好美 !! 烘得熱, 迷你大醬五花肉熔岩 Pizza 材料豐富. 芝士餡及五花肉份量
看看門外餐牌, 已感覺吸引.
餐廳面積不太大. 但人氣重. 我們等了十分鐘才有位. 下次要先去電訂位. 店內裝修簡約. 餐牌上選擇很多, 除了傳統韓式料理, 例如煎餅, 金便當, 湯鍋, 拉麵, 炒年糕等...... 發現特色薄餅, 自創 迷利熔岩比薩 . 我們一致話好. 看盲牆上, 我們留意到...... 富者米酒有三款介紹.
- 迷你大醬五花肉熔岩 Pizza
- 迷你微辣大蝦熔岩 Pizza
$90 兩個, 方便不用分切, 又抵食.
形狀像朵花, 好美 !! 烘得熱,
迷你大醬五花肉熔岩 Pizza 材料豐富. 芝士餡及五花肉份量十足,
五花肉燒得香如煙肉, 拉絲芝士勁正, 真有點像熔岩. 佐酒一流.
迷你微辣大蝦熔岩 Pizza. 蝦肉爽口又彈牙, 每個 pizza 有一隻大蝦.
內藏韓式辣醬及芝士, 初看紅色辣醬, 有點擔心會太辣, 原來只是少辣, 加上拉絲芝士, 好惹味.
每人每款食一個, 味道不同, 好理想.
韓式 火鍋也吸引, 點了傳統湯底一人火鍋: 海鮮湯 (鮮蜆湯底)
價錢好經濟, $99一鍋 , 材料有蝦, 青口, 蜆, 紹菜, 冬菇, 金菇, 年糕, 甘筍和翠玉瓜.
食材新鮮, 份量好. 大家一齊吃, 分外開心.
追加了牛肉片, 放入鮮甜湯底. 灼一灼便可入口. 牛肉片肉質不錯, 帶少少肥, 入口更滑.
韓式年糕, 入口稔軟煙韌, 加了海鮮湯的鮮味, 味道非常好. 立即又追加多一份.
蜆肉大粒鮮甜, 蝦也新鮮. 菇味濃, 好滿意.
下次有時間, 會再來試 Free style Pancake, 自己煎, 比賽大家廚藝如 何 ?