2016-03-18 1013 瀏覽
韓瘋~~真係瘋狂咁中咗毒, 一星期梗有日要食韓國嘢, 今次已經係第3次嚟漢拏山烤肉啦, 每次都無令我失望, 淨係個無限refill嘅前菜已令我咀巴停不了, 個酸蘿蔔好醒胃, 食得肉多再食件酸蘿蔔, 當堂感覺又有空間可以再食過 豬五花每次都必食, 燒到皮脆卜卜, 好香口, 肉味濃郁. 成塊煲墊咁樣嘅豬皮出場啦, 好彩係侍應幫我哋燒, D油好似煙花詠香江咁爆爆爆... 侍應哥哥教我哋自己燒時可以放生菜響豬皮上面, 咁就唔怕彈得咁勁啦. D豬皮唔好燒得太乾, 會好硬, 熟咗就已經食得, 煙煙韌韌有DD漿住咁, 配埋芝麻好香口, 又可減低油膩感. 仲有邪惡嘅圍邊栗米芝士同泡菜蛋亦令到我哋失控, 不斷食, 不斷refill, 加到都有D唔好意思 (記得第一次嚟呢度時, 如果要refill圍邊係要比$60, 但後來兩次都唔駛加價都可以任食, 呢個改變值得讚揚). 牛肉就無咩特別, 所以都係豬皮五花隊勝出! 炒芝士年糕係一個挑戰, 因為真係幾漏吓, 同埋D汁又係差D浸死年糕咁滯! 壓軸好戲, 次次都必食, 就係傳統紅豆冰沫啦, 紅豆,黃豆粉, ,煉奶,豆奶冰內藏 M
豬五花每次都必食, 燒到皮脆卜卜, 好香口, 肉味濃郁.

牛肉就無咩特別, 所以都係豬皮五花隊勝出!
壓軸好戲, 次次都必食, 就係傳統紅豆冰沫啦, 紅豆,黃豆粉, ,煉奶,豆奶冰內藏 Monchi 好好味, 如果可以再多D黃豆粉就更好啦, 真係飽到反肚都要叫呢個甜品食!

2016-03-01
  • 厚切黑毛五花腩