2015-07-14
自2010年返香港後,家妹帶我去食過之後,就知好ya不過世界太多其他美食,通常係好耐無食先會去下食,事關好多人排隊下,唔想等無乜耐性,於是就寧願唔食!對上一次食,發現佢個生魚豬骨湯稀左,扣左多少分,於是就無再食了上年廳妹妹講,話原來個老闆搬左去我屋企隔離住,忽然做左鄰居都唔知,好少見佢係門囗出現過今晚本來約左大同去試呢間舊址新開既餃子店食下,點知佢話食過唔好食,於是我就重温舊夢,番兜呢間!夜晚九點左右去到,見到都有啲人等梗位同外賣,好彩我地只係等左一陣,就有得入去坐姐未去過新店,發現間新舖大左好多,裝修又新淨不少!上菜唔快,朋友話因為即叫即包喎!朋友的豆漿,佢話普普通通,無乜特別我同朋友都點左一樣既10粒韮菜湯餃,餃子好大一隻,好足料,入面啲菜好香,豬肉又掂,不得了!!!煲生魚豬骨湯,雖然係真係稀左既,但朋友話同佢兩年前飲一樣喎!小姐呀,同我開頭,五年前第一次唔一樣左囉,好無?!不過我都唔同佢計較啦,雖然稀左,但都仲好好飲,生魚味濃又唔腥,豬骨亦好香,齋飲個湯都扺啦!佢有得齋叫個湯既,但我又唔會齋買淨湯喎不可不吃的仲有個辣醬,入面唔會過辣,唔食得辣既人都食到,中間啲粒粒菜莆好爽,同餃子
朋友的豆漿,佢話普普通通,無乜特別
不可不吃的仲有個辣醬,入面唔會過辣,唔食得辣既人都食到,中間啲粒粒菜莆好爽,同餃子夾賣一齊,又係另一種滋味