2024-02-05 1547 瀏覽
西餐廳大家就食得多啦,唔知大家鍾唔鍾意食蠔呢?最近就去咗尖沙咀最出名嘅一間食蠔既餐廳,今次佢哋係一樓嘅PARKVIEW private room搞event,環境都幾唔錯㗎,大家都可以去同朋友包場食飯。今次就食咗一個full set oyster dinner menu,五個餸一個配上五杯唔同嘅酒。~Amuse Bouche~Brie Bruschetta with Tomato,Herbs & 5J Cinco Jotas Jamon Iberico成個多士嘅口感好特別,蕃茄酸酸甜甜配上芝士,好開胃作為前菜一流。Piper Heidsieck Brut NV呢款酒嘅果味好重,有檸檬同啤梨嘅味道,飲落好易入口,係女士必選。💖~Oyster @l 5 Top Grade Oysters 涵蓋了所有蠔種+✨Virginica USA (Crassostrea virginica)佢嘅大小適中,入口鮮甜,佢係美國東岸原產品種本土蠔,所以產量都比較多。✨Kumamoto USA (Crassostrea sikamea)呢一款喺香港好少食到,佢係比較細隻,但都係鮮甜嘅味道較為多。✨Olvmpi

~Amuse Bouche~
Brie Bruschetta with Tomato,

Piper Heidsieck Brut NV

✨Olvmpia USA (Ostrea lurida)
美國西岸本土蠔,佢係比較細隻,而且佢嘅金屬同海水味道都好重。

✨Castle Black Ireland / France (Crassostrea gigas)
望落好大隻而且非常鮮甜,佢嘅肉質係比較厚,我會比較鍾意呢一款。

✨Belon France (Ostrea edulis) 有世界蠔王之稱,佢嘅金屬味係比較重,會一直喺口腔徘徊。

A Chablis Domaine Billaud Simon 2021
酸度比較高,用嚟配上海鮮一流。

~1st Appetizer~ • Seared Tuna with Mango Salsa
吞拿魚肉質非常嫩,食落好新鮮,配上芒果,令到肉質嘅鮮甜味更加突顯出嚟。

Muscadet Sevre et Maine
Accostage Domaine Menard Gaborit 2021
有青蘋果嘅酸感,帶有果香

~2nd Appetizer

🔱French Prime Baby Blue Musselswith Pesto Cream Sauce
佢嘅青口係選用左BB嘅青口,所以肉質都係好嫩口,加上每一隻都掛滿左忌廉汁,一啖一隻,正。

第四款酒I Pouilly-Fume En Travertin, Henri Bourgeois 2022
微酸,佢可以中和返忌廉”漏”嘅感覺

Main Course~
🔱Spanish Iberico Pork Rack (Acorn-fed)
佢嘅西班牙豬鞍煮得非常出色,油脂分布非常好,入口肉軟硬適中,豬油慢慢滲透入口腔,好香口,令人回味。

🔱Pan Seared Cod Fillet with Prawn & Crab Meat inCream Cheese Sauce

我俾佢嘅忌廉芝士嘅汁吸引咗,鱈魚非常嫩滑,加埋蝦同蟹肉都好新鮮,成個感覺好豐富,而且個薯蓉配上芝士汁超好味。

第五杯酒Sancerre Les Baronnes, Henri Bourgeois 2022
佢嘅酸度係最高嘅,停留喺口腔嘅味道好耐

🔱French Crème Brulee
甜品方面當然係食返法國最出名嘅甜品Crème Brulee,成個蛋味超足,面頭燒香左啲焦糖,加上入口即溶嘅燉蛋,真係圓滿。