2018-02-17 1006 瀏覽
我們深知道情人節正日慶祝一定比平時貴,仲要預早唔知幾多訂好餐廳,否則臨時揾又辛苦又等到腳痛,所以決定提前慶祝,佢仲話來接我放工兼响附近食個二人晚餐=^.^=餐廳唔算好難揾,門口旁邊有幅牛的身體結構圖,唔怪得佢話要來呢間啦~入到裡面,燈光帶點微黃,非常有情調。其實他心裡已經有些主意,所以我隨便看看餐牌,點個飲品和一點熟食就好。先來飲品,一杯熱柚子蜜和蘋果汁。美國中碼生蠔不久,兩隻美國中碼生蠔便送到桌上。生蠔不但厚肉,而且肉質鮮嫩,仲帶陣陣的海水的咸味,點或者唔點醬汁同樣美味。日本熊本霜降西冷呢塊西冷紋理清晰,非常容易切開,而且咬落很腍身,肉汁從西冷咇出來,十分 juicy。烤焗海鮮拼盤平時食海鮮拼盤都係刺身,不過今次係經烤熟的海鮮,真係好特別。蒜蓉大蝦 和 蒜蓉翡翠螺 的蒜味好突出,而且肉質很彈牙。牛油焗比目魚扒除了牛油味之外,仲有陣陣的香草味,口感非常滑和腍身。芝士焗扇貝的芝士帶點微焦,不過放入口係好香滑,同扇貝好搭配。除了肉食,仲有 芝士黑松露焗大磨菇,兩種菇香夾雜一齊,味道很有層次。

入到裡面,燈光帶點微黃,非常有情調。

先來飲品,一杯熱柚子蜜和蘋果汁。

美國中碼生蠔
不久,兩隻美國中碼生蠔便送到桌上。

日本熊本霜降西冷

烤焗海鮮拼盤
蒜蓉大蝦 和 蒜蓉翡翠螺 的蒜味好突出,而且肉質很彈牙。
2018-02-12
慶祝紀念