2019-01-01
年尾又到最興奮既時間,就係老公出花紅喇!真係等到頸都長埋,出左花紅梗係要去豪食返餐先啦,老公book左期待已久既鮨文,好興奮呀!講得係豪食,梗係要食最貴果個啦!呢度以Omaskase 為主,由廚師發版,我地只需要等食,爽呀!茶碗蒸打頭陣有茶碗蒸,粒粒三文魚子都好大粒好飽滿,而且師父已經自家醃製過,帶點酒香味,幾特別!蒸蛋整得好滑,三魚子卜卜脆帶上濃厚既鹹香味,再配上超滑既蒸蛋,口感好得意又好味,茶碗蒸內仲有元貝可以增加口感食完茶碗蒸,就開始五點刺身一點:赤穗蠔兵庫縣的赤穗蠔非常有名,雖然唔算好大隻,但肉厚鮮甜,口感creamy,配上師父自製既酸汁,帶點柚子味,又估唔到咁夾喎,好肥美呀~~ 二點:水八爪魚之後係由神奈川黎既水八爪魚!嘩~隻八爪魚隻腳超長,我地睇住師父將佢切片,師父真係好刀工,切到好薄,晶凝通透,勁呀!講返水八爪魚,口感非常爽口又滑,滑度可以直入口腔,而且味道濃郁!三點:白子白子其實係魚既睪丸,師父話呢個係鱈魚既白子,對女士特別有益,有美白功效,又有豐富既維生素D。白子口感就好似豆腐一樣,又滑又軟綿,好creamy,一放入口,已經直接滑入口腔,口感非常特別!師父配以酸汁,加
講得係豪食,梗係要食最貴果個啦!呢度以Omaskase 為主,由 廚師發版,我地只需要等食,爽呀!
茶碗蒸
食完茶碗蒸,就開始五點刺身
一點:赤穗蠔
二點:水八爪魚
三點:白子
白子口感就好似豆腐一樣,又滑又軟綿,好creamy,一放入口,已經直接滑入口腔,口感非常特別!師父配以酸汁,加上紫蘇醋、黑魚籽等,令白子味道更為提升,有清幽雅致既感覺!
四點:香湘蟹
六貫:燒銀雪魚bb
七貫:文蛤
八貫:中拖羅
馬糞海膽杯
當我地以為馬糞海膽杯已經將我哋帶到最高峰嘅時候,點知驚喜一浪接一浪,見師父刮晒啲魚肉出黎,又拎塊魚皮出黎用火槍燒?
原來佢係迫緊啲魚油出黎滴落去啲魚肉度之後再用紫菜包住俾我地食!
拖羅魚油手卷
食完所有刺身壽司後,飲返碗熱湯先
靜江蜜瓜+長崎士多啤梨
第一次黎食鮨文,實在非常之滿意,無論在食物、服務、細節方面,餐廳都做到滿分,今晚可謂享受到最高享受,一試難忘,下次一定會再黎!