2019-01-01 647 瀏覽
年尾又到最興奮既時間,就係老公出花紅喇!真係等到頸都長埋,出左花紅梗係要去豪食返餐先啦,老公book左期待已久既鮨文,好興奮呀!講得係豪食,梗係要食最貴果個啦!呢度以Omaskase 為主,由廚師發版,我地只需要等食,爽呀!茶碗蒸打頭陣有茶碗蒸,粒粒三文魚子都好大粒好飽滿,而且師父已經自家醃製過,帶點酒香味,幾特別!蒸蛋整得好滑,三魚子卜卜脆帶上濃厚既鹹香味,再配上超滑既蒸蛋,口感好得意又好味,茶碗蒸內仲有元貝可以增加口感食完茶碗蒸,就開始五點刺身一點:赤穗蠔兵庫縣的赤穗蠔非常有名,雖然唔算好大隻,但肉厚鮮甜,口感creamy,配上師父自製既酸汁,帶點柚子味,又估唔到咁夾喎,好肥美呀~~ 二點:水八爪魚之後係由神奈川黎既水八爪魚!嘩~隻八爪魚隻腳超長,我地睇住師父將佢切片,師父真係好刀工,切到好薄,晶凝通透,勁呀!講返水八爪魚,口感非常爽口又滑,滑度可以直入口腔,而且味道濃郁!三點:白子白子其實係魚既睪丸,師父話呢個係鱈魚既白子,對女士特別有益,有美白功效,又有豐富既維生素D。白子口感就好似豆腐一樣,又滑又軟綿,好creamy,一放入口,已經直接滑入口腔,口感非常特別!師父配以酸汁,加

茶碗蒸

食完茶碗蒸,就開始五點刺身

一點:赤穗蠔
兵庫縣的赤穗蠔

二點:水八爪魚
神奈川水八爪魚

三點:白子
白子
白子口感就好似豆腐一樣,又滑又軟綿,好creamy,一放入口,已經直接滑入口腔,口感非常特別!師父配以酸汁,加上紫蘇醋、黑魚籽等,令白子味道更為提升,有清幽雅致既感覺!

四點:香湘蟹
香湘蟹
一睇就知師傅用左好多時間心機去整呢個香湘蟹!
蟹蓋內有蟹肉、蟹膏、蟹籽切碎混合而成,每一啖都食到濃濃既蟹鮮味,真係超高級享受!而上面仲要加左由蟹製成既湯,再整成既蟹湯啫喱,全部精華既所在,真係鮮味到唔知點形容呀~~~

五點:鞍康魚肝
鞍康魚干
鞍康魚肝入口有濃厚既魚香味,口感好creamy,呢種口感都係第一次食到,好特別!配上酸汁、蘿蔔蓉,令整個味雷好fresh,一啲都唔會覺得膩,好味道啊!

八貫壽司

一貫:橘鰤魚
橘鰤魚
來自熊本縣既橘鰤魚,真係好特別既名字,原來名既由來,係因為佢地食橘子長大,所以就叫做橘鰤,食落去仲帶點橘既香味呀,好特別!

二貫:金目雕
金目雕
金目雕係我食omakase 其中一款期待既食物之一!金目雕外表帶粉橙色,色澤漂亮,仲要係魚腩位置,肉質好滑,魚油豐盛又肥美,果陣魚油在口腔內迴旋,師父仲加左釀sake 既酒糟,帶出淡淡米酒香味,好特別既味道啊!

三貫:赤海老
赤海老
來自九州既赤海老,睇下佢條彩虹尾幾靚,真係第一次見,大開眼界!隻蝦非常生猛,就算俾師父拆殻後都仲係度彈緊,真係超級新鮮!至於口感呢?非常爽口,非常鮮甜,蝦味濃郁,很棒!

四貫:金華鯖
金華鯖
第一次食呢個金華鯖,魚肉呈紅色,味帶甘香,師父話金華鯖既魚味好濃,所以在上面加左啲日本薑蔥,可以癖走腥味,所以食落去完全唔會覺得腥!

五貫:赤海老天婦羅
赤海老天婦羅
正當我諗緊頭先隻赤海老我只係食左個身,點解唔見左個頭既?原來師父拎左去做天婦羅
嘩~呢個天婦羅,個皮超薄,咬落去脆卜卜,勁呀!

六貫:燒銀雪魚bb
燒銀雪魚bb
肉質非常非常肥美而且鮮嫩,超多魚油,師父仲將表面燒過,令魚身更加之香口,放入口內,成個口腔都充滿魚油,真係不得之了,超級驚喜,好幸福啊

七貫:文蛤
文蛤
文蛤亦係第一次食,味帶貝類果隻鮮甜,師父在上面搽上醬油,甜甜地帶酒香,幾得意!

八貫:中拖羅
中拖羅
終於等到喇~拖羅係我既至愛
師父話俾我地試下新食法,就係在中拖上面搽醃左半年既白蒜汁,又真係好特別喎,可以食到好香既蒜味,又唔會遮左拖羅本身陣鮮味,口感好肥美,味帶甘甜,魚油豐富,超正呀!

馬糞海膽杯
嘩!呢個馬糞海膽杯真係唔惹少,滿瀉既馬糞海膽真係超級吸晴,見住師父用左1/3 板做呢個海膽杯,真係嘩然!上面仲有隻大大既牡丹蝦,好豐富喔!牡丹蝦口感爽口鮮甜,配上馬糞海膽簡直係最高享受!馬糞海膽呢?口感creamy仲非常鮮甜tim

當我地以為馬糞海膽杯已經將我哋帶到最高峰嘅時候,點知驚喜一浪接一浪,見師父刮晒啲魚肉出黎,又拎塊魚皮出黎用火槍燒?
原來佢係迫緊啲魚油出黎滴落去啲魚肉度
之後再用紫菜包住俾我地食!

拖羅魚油手卷
呢個拖羅碎魚肉配埋魚油非常之滑,咬落去超級脆,索索聲好鬼爽!原來師父話佢地係用佐賀丸山紫菜,所以先咁脆卜卜,又學多樣野喇!

食完所有刺身壽司後,飲返碗熱湯先
魚湯
當我諗住通常都係麵鼓湯既時候,師父竟黎左碗魚湯,未飲已經聞到超香魚味!飲落去更加唔駛講啦,魚味極濃,完全感受到所有魚既精華都在這一少碗內,超級鮮甜呀!

靜江蜜瓜+長崎士多啤梨
今日既omakase 終於到尾聲,最後仲有靜江蜜瓜+長崎士多啤梨,師父仲加左少少whiskey,令我地又試到個新食法,好幸福啊!

第一次黎食鮨文,實在非常之滿意,無論在食物、服務、細節方面,餐廳都做到滿分,今晚可謂享受到最高享受,一試難忘,下次一定會再黎!
兵庫縣的赤穗蠔
神奈川水八爪魚