2018-07-04
以前細個我特別鍾意去冰室,因為門口總會有一個放滿麵包,蛋撻既櫃。想食就直接開門入去坐低。「兩個蛋撻」,然後睇住個伙記係個櫃到拎俾你。今日咁啱去九龍城買香料,就見到有間茶記門口居然有人排隊。2,3點呢個時間都有人排隊 ?原來間茶記門口又係放左個麵包櫃,啲人排隊就係為左買麵包。望入餐廳裡面,下午茶時間都好多人,好自然就同朋友入左去。menu第1頁就介紹左關於佢地既歷史,呢間餐廳由1987開業到依家。估唔到今時今日仲有六十幾蚊一個鐵板餐,仲送埋湯同野飲。咁就一於落個西冷牛扒鐵板餐。羅宋湯好足料,個底有唔少牛肉粒。個西冷一送到黎,大大份。牛扒一啲都唔韌,重點係一啲筋都冇,亦無將貨就價。連啲薯菜都唔少,自己睇圖,正所謂「有圖有真相」。朋友就要左個即煎豬扒菠蘿包下午茶。( 問佢覺得點。「Okay,酥皮好脆,豬扒唔硬,而且佢有蕃茄,唔會覺得太甜,幾夾」)影影下,我朋友忽然鬧我,影還影,做乜用手揭起佢個包。。 Sorry。。我錯。。至於野飲叫左玫瑰奶茶,杯野出到黎好靚,真係放左啲玫瑰乾花瓣係上面。本來以為只係花巧,但飲落真係有玫瑰花既花香,真係估唔到花茶,奶茶crossover會咁夾。餐飲加8蚊就叫得
「兩個蛋撻」,然後睇住個伙記係個櫃到拎俾你。
今日咁啱去九龍城買香料,就見到有間茶記門口居然有人排隊。
2,3點呢個時間都有人排隊 ?
原來間茶記門口又係放左個麵包櫃,啲人排隊就係為左買麵包。
望入餐廳裡面,下午茶時間都好多人,好自然就同朋友入左去。
朋友就要左個即煎豬扒菠蘿包下午茶。
至於野飲叫左玫瑰奶茶,杯野出到黎好靚,真係放左啲玫瑰乾花瓣係上面。本來以為只係花巧,但飲落真係有玫瑰花既花香,真係估唔到花茶,奶茶crossover會咁夾。餐飲加8蚊就叫得,未試過既我好推薦大家試下。
甜品叫左2個蛋撻,酥皮層次分明,蛋漿好有蛋香,甜度恰到好處。臨走仲忍唔住係門口買多2個。
九龍城唔只係得泰菜,原來仲有又平又高質既茶記。