2019-04-03
自問本身唔係太喜歡出門食中菜,不過細個讀書成日經過呢度,一於畀個機會佢,好食帶阿媽黎食!招牌炸子雞原來一隻都幾大隻,我地一大班人都食唔曬,建議要一圍先好叫全隻😂除非你哋淨係食雞😂😂外表油光閃閃嘅炸子雞時實際上唔係好油膩,反而外皮薄之餘脆脆地,裡面嘅雞肉既然保持到好滑嘅口感,點少少椒鹽味道更豐富,雞肉做到嫩滑效果其實唔容易!蝦多士 多士用上新鮮麵包製作,令麵包唔會扁曬無空氣感。比起用蝦膠,佢用上成條蝦肉更加彈牙同有鮮味,最神奇係零油膩感,點少少沙律醬已經好好味!椒鹽脆茄子椒鹽系列之中茄子都真係比較少見,可能因為茄子比較難炸得起?但呢碟茄子絕對交足功課,每件size大到大家都諗緊佢係咪算係小食😂 佢椒鹽落得恰到好處,香口但唔會龔鼻,裡面嘅茄子白雪雪,睇落好似好raw咁但實際上已經熟透仲好棉滑,全檯推薦!鳳城鴛鴦粉果 呢個粉果同出面嘅唔同之處係佢用上鵪鶉肉代替豬肉做餡料,裡面加上香菇碎,感覺上唔咁heavy。正確嘅食法係全隻浸落上湯再試,一黎可以脫膩,二來上湯嘅鮮甜可以粉飾粉果,我話佢係響鈴食法,哈哈。鳳肝金錢雞平時食草嘅我要食呢D真係好大挑戰!因為呢碟菜式係肥豬肉加雞肝嘅配搭,實在係邪惡軸
招牌炸子雞
蝦多士
椒鹽脆茄子
鳳城鴛鴦粉果
鳳肝金錢雞
平時食草嘅我要食呢D真係好大挑戰!因為呢碟菜式係肥豬肉加雞肝嘅配搭,實在係邪惡軸心,好彩有塊麵包中和下,入口又無想像中咁肥膩,但一件仔就好,如果平時喜歡食東坡肉的話,應該會好喜歡呢道菜。
馳名順德桂魚卷
一開始我其實睇唔到條魚喺邊,後來店員解釋我聽大廚將桂魚骨肉分拆,部份特比卷埋金華火腿!
鳳城炒飯
呢款炒飯同揚州炒飯最大分別就係多咗D蕃茄粒,令炒飯無咁乾,鹹香味之中滲透蔬菜嘅清甜,飯粒亦然有咬口,食完一碗會想encore呢。
西米焗布甸
一上檯已經聞到好香蓮蓉味,蓮蓉同西米混合得好好,作為結尾係比滿足更滿足!